Når søvnen driller - Sådan tackler du forandringer i dit barns søvnrytme
Dit lille barn vokser og udvikler sig i et imponerende tempo, og hver ny færdighed – fra at spise skemad til at kravle og gå – kan have indflydelse på søvnrytmen. Det er lidt af en rutsjebanetur, for hver gang dit barn lærer noget nyt, kan det også betyde, at natten pludselig bliver mere urolig.
Når børn begynder at kravle rundt og udforske, kan de blive så begejstrede, at de næsten glemmer at sove. Du ved, den der tid, hvor de ikke bare vil ligge der og sove fredeligt, men i stedet vil vise hele verden, hvad de kan? Det er sjovt og vildt, men også en udfordring for søvnen!
Som forældre kan man godt blive noget udfordret, når man står søvnløs for måske anden, tredje eller fjerde nat i streg og forsøger at vugge sin lille baby tilbage i søvn. Det vigtigste at prøve at huske sig selv på i situationen er nok, at også det er en fase.
I dette afsnit kan du læse om, hvordan forskellige oplevelser og faser i dit barns liv kan påvirke søvnen, og hvad du kan forvente undervejs.
Tryghed i nye omgivelser
Du skal ikke tænke, at I altid skal blive hjemme, bare fordi dit lille barn har brug for ro. Det kan faktisk være hyggeligt for dem at lære at sove hos bedsteforældre eller nære venner. I starten kan det måske virke lidt forvirrende for dem at vågne op et nyt sted, men det er helt normalt og skader i øvrigt ikke (kilde: Sundhed.dk).
Du kender dit barn bedst, så stol på dine instinkter. Det handler om at finde den rette balance, så både du og dit barn kan føle jer trygge og glade. Måske kan I tage nogle små skridt, som at tage dit barns yndlingsbamse med, eller læse en godnathistorie, når dit barn er hos sine bedsteforældre. Det kan gøre overgangen lettere (kilde: Sundhed.dk).
Nye opdagelser
Små børn har brug for masser af søvn for at vokse og trives. Når dit barn rammer 3-4 måneder, er barnet i stand til at se og opdage verdenen på en helt ny måde. Nysgerrigheden eksploderer, og dit barn vil gerne se, mærke og opleve alt omkring sig. Helst hele tiden.
Det kan påvirke både søvn og spisevaner, især når der er gæster på besøg, eller I er ude. Pludselig er der så mange spændende ting at fokusere på, at det kan være svært at finde roen til at sove. Det handler om at finde små tricks til at hjælpe dit barn med at slappe af, så det kan få den søvn, det har brug for (kilde: Sundhed.dk). Læs mere om, hvordan du hjælper din baby til at falde i søvn her. (LINK til tema 4, artikel 1 om Gode råd til trætte forældre, putteritualer og Lær dit barn at kende forskel på dag og nat og håndter natlige opvågninger)
Den tryghedssøgende alder
Mellem 6 og 12 måneder vil du helt sikkert lægge mærke til, at dit barn begynder at genkende folk omkring sig. Barnet vil søge mere tryghed hos dig, og det kan gøre det lidt sværere for den lille at falde i søvn. Men hey, det er helt normalt! Det viser bare, at dit barn vokser og udvikler sine sociale færdigheder (kilde: Sundhed.dk).
Skemad og institution
Når dit barn begynder på skemad eller starter i dagpleje, kan det også påvirke søvnrytmen. Men bare rolig – efterhånden som de vænner sig til de nye rutiner, finder de ofte deres egen rytme igen (kilde: Sundhed.dk).
Tandfrembrud
Når de små tænder begynder at bryde frem omkring 6-8 måneders alderen (kilde: Sundhed.dk), kan det forstyrre nætterne og gøre barnet mere uroligt. Og det er ikke kun hårdt for dem – det kan også være en udfordring for dig som forælder. Læs mere om barnets første tænder her (LINK til tema 3, artikel 5 De første babytænder her (LINK).
Udvikling af nervesystem
Hvis I har en for tidligt født baby, kan søvnproblemer komme tydeligere til udtryk, fordi det lille nervesystem stadig er ved at finde sin vej. Det hele er nyt, og det kan tage tid for den lille at finde sin egen rytme (kilde: Sundhed.dk).
Sygdom og ubehag
Når dit lille barn er syg med forkølelse eller feber, kan det virkelig påvirke søvnen. Prøv at hæve hovedgærdet lidt; det kan hjælpe barnet med at trække vejret lettere. Hvis dit barn har feber, så husk at klæde det let og læg et tæppe over i stedet for en tung dyne. Hold øje med dit barns temperatur, så du kan sikre dig, at det får en god nattesøvn og får det bedre (kilde: Sundhed.dk).
Hvis det virker som om, at intet hjælper, så kontakt evt. sundhedsplejerske eller læge for støtte og vejledning.