Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit eller dit barns helbred og/eller behandling.

Amning det første døgn

Lige efter fødslen er kroppen i gang med at omstille sig – og det gælder også for mælkeproduktionen. Særligt for førstegangsmødre går der typisk 3-5 dage, før mælken for alvor løber til. Har du ammet før, går det ofte lidt hurtigere. Men bare rolig – baby er forberedt.

Dit barn er nemlig født med et lille næringsdepot – en slags indbygget madpakke fra livet i livmoderen. Den sørger for energi og næring i de første dage, mens kroppen stille og roligt går i gang med at producere mælk (kilde: Sundhed.dk).

Indtil den modne mælk kommer, får barnet råmælk. Den er gylden og tyk, og selv i små mængder er den ekstremt næringsrig. Læs mere om, hvad modermælk egentlig er for en størrelse her.

Tegn på, at mælken er løbet til

  • Mælk drypper ved tanken, synet eller lyden af barnet.

  • Under amningen, når barnet suger på det ene bryst, kan det andet bryst begynde at dryppe – et tydeligt tegn på, at mælkeproduktionen er godt i gang.

  • Når barnet har suttet lidt ved brystet, kan du måske høre tydelige synkelyde – det er et tegn på, at mælken flyder, og barnet er godt i gang med at få sin næring.

  • Dit barn vil begynde at have 5-6 tunge bleer og mindst 4 afføringer hver dag.

  • En anden god indikator er, at barnets afføring ændrer sig til en gul farve og en grynet konsistens (kilde:

    Sundhedsstyrelsen).

Hvad sker der i brystet under amning?

Når dit barn sutter på dit bryst, starter en fantastisk proces, der gør, at mælken begynder at løbe – det kaldes nedløbsrefleksen.

Nedløbsrefleksen er en naturlig reaktion, der gør, at mælken strømmer fra mælkekirtlerne og ned til brystvorten, så barnet kan få fat i den. Det er lidt som et trylleslag, hvor brystet forbereder sig på at give barnet alt den næring, det har brug for.

Men det er ikke altid så enkelt. Hvis du føler dig anspændt, nervøs eller stresset, kan nedløbsrefleksen blive lidt langsommere eller svigte. Derfor er det vigtigt at finde ro, stole på dig selv og have tillid til din krop. Når du er afslappet, kommer mælken lettere (kilde: Aalborg Universitetshospital). Det er lettere sagt end gjort – det ved vi! Men vi ved også, at du gør det fantastisk!