Alt om bleskift og behandling af rød numse

At skifte ble er noget af det, du hurtigt kommer til at mestre som ny forælder. Det kan virke som en praktisk opgave, men det er også en dejlig mulighed for at skabe nærhed med din baby – en lille stund, hvor I kan være sammen, få øjenkontakt og du kan berolige dit barn med din stemme og nus.  

Selvom bleer måske er en fast del af hverdagen lige nu, så vil der komme en tid, hvor din baby får mere kontrol over både blære og tarm og selv kan gå på toilettet – det sker typisk omkring 2-3-årsalderen (kilde: Sundhedsstyrelsen).  

Hvornår er det tid til et bleskift?

Når din helt lille baby har spist et måltid og måske lige er blevet bøvset af, er det perfekte tidspunkt at skifte ble. Du kan måske mærke, når barnet er klar til at blive tør og ren, og det er din chance for at skabe lidt ekstra nærvær.  Bleen skal skiftes, når den er våd, eller hvis der er afføring i. Og ja, det betyder, at du hurtigt kommer op de 6-8 bleskift i døgnet – cirka hver 3. time. Det lyder måske som meget, men du bliver hurtig vant til rytmen, og ofte er det noget, der sker automatisk som en del af hverdagen. Om natten kan du dog nøjes med at skifte, hvis babyen har tisset igennem eller har lavet afføring, så der er mere ro på om natten. Det er nemlig helt i orden at vente til næste bleskift, når barnet vågner, hvis baby kun har tisset (kilde: Sundhedsstyrelsen).  

Når du skifter bleen, er det en god idé at bruge bleskiftet til at kommunikere med baby. Kig på din baby, smil og snak med den lille. Selvom din baby måske ikke forstår ordene, så gør din stemme og øjenkontakt under bleskiftet baby tryg og giver en følelse af nærvær (kilde: Sundhedsstyrelsen). 

Sådan skifter du ble 

  1. Fjern den brugte ble: Når bleen er fyldt, skal du forsigtigt tage den af. Fold bleen sammen om afføringen, så den er nem at komme af med, og læg den i en lukket blespand. 

  2. Vask dit barn ren: Brug vådservietter eller skumklude til at gøre huden ren. Hvis din baby er helt nyfødt eller har rød numse, kan det være rart at bruge vat, som er skånsomt mod den sarte hud. Ellers kan du vælge vådservietter, engangsvaskeklud eller bløde bomuldsklude. Husk, at du kun skal bruge mild sæbe, når barnet har afføring – og sørg for at skylle sæben grundigt af babys hud. 

  3. Tør forsigtigt: Når du har vasket dit barn, dub forsigtigt huden tør med en stofble eller et blødt håndklæde. Huden skal tørres forsigtigt for at undgå irritation. Smør gerne et tyndt lag zinksalve eller fed fugtighedscreme på for at passe godt på den fine, nye hud.  

  4. Kom den nye ble på: Når dit barn er helt tør, er det tid til at lægge en ny, ren ble på. Sørg for, at bleen er rigtig i størrelsen og godt tilpasset, så der ikke sker lækage.  

  5. Tøj på og hænderne rene: Når bleen er på, og dit barn er klar til at komme videre, kan du give dit barn tøj på igen. Husk at vaske dine hænder grundigt efter bleskiftet (kilde: Sundhedsstyrelsen). 

Hvis der er afføring: 

Når du skifter ble, er det en god idé at vaske dit barn fra lysken og ned, så huden holdes ren og sund. Her er et par tips til, hvordan du gør det: 

  • Drenge: Sørg for at vaske grundigt under pungen, så huden er helt ren. 

  • Piger: Tjek, at der ikke er afføring mellem kønslæberne, og vask altid forfra og bagud, så bakterier holdes væk fra urinvejene. Afslut med at vaske numsen (kilde: Hospitalsenhed Midt). 

Behandling af rød numse  

Det kan ske, at din lille får en rød numse – ofte fordi huden er blevet irriteret og har brug for lidt ekstra kærlig pleje.   

Dét kan du gøre, hvis dit barn har fået rød numse:  

1. Skift bleen hyppigere 

Hud, der er blevet rød, bliver lettere irriteret, hvis bleen er bare en anelse våd. Så skift bleen, så snart du tror, at baby har tisset bare en lille tår, og så snart baby har lavet stort. 

2. Lad babynumsen få lidt luft  

Lad baby ligge uden ble flere gange om dagen, og lad gerne baby lufttørre, når du har skiftet ble og har vasket babys numse.  

3. Brug creme  

Smør et tyndt lag creme på huden, når den er helt tør. REMA 1000s baby zinksalve hjælper med at lindre, beskytte og hele. Salven er mild, skånsom og helt uden parfume og unødvendige kemikalier. Den er også Astma-Allergi Danmark-godkendt og bærer Svanemærket, så du trygt kan bruge den på din babys sarte hud. Du kan finde zinksalven her.  

Brug salven efter behov, og husk at give huden luft og tid til at hele. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst behandler bleudslæt, så er det altid en god idé at spørge din sundhedsplejerske til råds (kilde: Hospitalsenhed Midt). 

Vælg produkter med omhu 

Husk at vælge bleer og plejeprodukter, der er skånsomme mod din babys sarte hud og uden parfume for at undgå unødvendige kemikalier (kilde: Sundhedsstyrelsen).  

I REMA 1000 kan du finde bleer, som både er udviklet i samarbejde med Astma-Allergi Danmark og bærer Svanemærket. Det betyder, at de lever op til de strenge krav for både sundhed og miljø – alt sammen for at sikre, at din baby får de bedste produkter. Når du vælger vores REMA 1000 bleer, er du altså ikke bare opmærksom på babyens komfort og velvære, men også på, hvad der er godt for verden omkring os. Læs mere om REMA 1000s brede udvalg af bleer og tips til bleskift her