Ansvarsfraskrivelse:

Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling. 

Hjemmefødsel

At bringe et barn til verden er en magisk oplevelse. Hver fødsel er unik, og derfor har kvinder ret til at bestemme, om de vil føde på hospitalet eller i hjemmet (kilde: Regionshospitalet Randers). For dem, der overvejer hjemmefødsel, er der både tryghed og glæde forbundet med at være i velkendte omgivelser.

Har du haft en ukompliceret graviditet og ingen øget risiko for komplikationer ved hjemmefødsel, åbner det for muligheden for at vælge den hjemlige atmosfære, hvor mange føler sig mere afslappede og trygge. (kilde: Regionshospitalet Randers). 

En tryg og personlig oplevelse

Jordemoderen – din personlige støtte

Når du vælger at føde hjemme, vil en erfaren jordemoder komme til dig. Hendes primære opgave er at sikre, at både du og dit barn har det godt under hele forløbet. Hun medbringer det nødvendige udstyr og sin beroligende tilstedeværelse, hvilket skaber en tryg ramme om fødslen. Hun medbringer også det nødvendige udstyr til at håndtere eventuelle komplikationer, der måtte opstå. I tilfælde af blødninger efter fødslen eller behov for ”start-hjælp” til barnet, er hun godt rustet til at håndtere disse situationer (kilde: Regionshospitalet Gødstrup). Hvis det bliver nødvendigt, kan hun også tilkalde hjælp eller flytte dig til hospitalet.

Kriterier for hjemmefødsel

For at sikre, at hjemmefødslen forløber sikkert, skal nogle kriterier være opfyldt. Det handler bl.a. om, at du har en ukompliceret graviditet, venter et normalvægtigt barn i hovedstilling og ikke har haft komplikationer ved tidligere fødsler. Det er også vigtigt, at du og din partner står sammen om beslutningen om hjemmefødsel, da det skaber et solidt fundament for en tryg og positiv oplevelse. Når både du og din partner deler denne glæde og forventning, skaber det en harmonisk atmosfære, der kan gøre denne dag endnu mere mindeværdig.  

Tryghed i eget hjem

Mange kvinder vælger hjemmefødsel for at undgå stressen ved transport til hospitalet. At være hjemme giver mulighed for at fokusere på veerne i velkendte og trygge omgivelser. Jordemoderen er til stede som en gæst i dit hjem, og er der kun for dig og din familie, hvilket kan føre til en mere intim oplevelse. For dem, der ønsker det, er der plads til, at pårørende kan være med under fødslen, og partneren kan få en mere aktiv rolle, hvilket kan gøre oplevelsen endnu mere tryg (kilde: Regionshospitalet Gødstrup).

Forberedelser til hjemmefødsel

Der er en del praktiske forberedelser, der skal overvejes, når man planlægger en hjemmefødsel. Skab et behageligt og indbydende miljø for fødslen. Det kan være jeres egen seng, en dejlig sofa eller en briks. Sørg for, at der er plads til jordemoderen, og hav et klæde til underlaget klar, så oprydningen bliver let efterfølgende (kilde:Regionshospitalet Randers).  

Hvad skal du have klar?

 For at sikre en behagelig oplevelse under og efter fødslen, er der flere ting, der er godt at have klar hjemme.  

  • Fødekar eller -seng med plastik eller voksdug og rent linned. 

  • Nærende snacks til at holde energien oppe. 

  • Drikkevarer for at holde dig hydreret. 

  • Behagelig musik for at skabe en hyggelig atmosfære. 

  • Gamle håndklæder til praktisk brug. 

  • Vaskeklude til opfriskning. 

  • Komfortable trusser til efter fødslen. 

  • Ammevenligt tøj, så du er klar til at amme (kilde: Regionshospitalet Randers). 

 Jordemoderen får brug for: 

  • En pusleplads i passende højde, tæt på fødesengen eller karret, hvis barnet skulle have brug for ”starthjælp” efter fødslen. 

  • Gamle håndklæder, der kan smides væk efter brug, til at tørre barnet af. 

  • En varmekilde til at opvarme håndklæderne, som f.eks. en radiator, tørretumbler eller ovn. 

  • Babydyne og stofbleer. 

  • En skammel eller lav stol til jordemoderen, så hun kan sidde tæt på fødesengen eller fødekarret. 

  • En flytbar lampe med kraftigt lys, til brug i tilfælde af bristninger, der skal sys efter fødslen. 

  • Et lille bord, en bakke eller et strygebræt i nærheden af fødesengen eller karret til de nødvendige ting under fødslen. 

  • Affaldsspand til at smide brugte materialer ud. 

  • Rektaltermometer til temperaturmåling. 

  • Adgang til mad, drikke, toilet, håndvask og friske håndklæder (kilde: Regionshospitalet Randers). 

 

Opfølgning og støtte 

Efter fødslen vil jordemoderen blive hos jer for at sikre, at både mor og barn trives. Hun vil også kunne hjælpe med den første amning, hvis der er behov for det. Når barnet er et døgn gammelt, tilbyder mange hospitaler et hjemmebesøg for at sikre, at alt går som det skal (kilde: Regionshospitalet Gødstrup). Det giver oplagt mulighed for at stille spørgsmål og få den støtte, som nybagte forældre har brug for i de første dage med deres lille vidunder.