Sådan vælger du den rette pasning til din baby
Allerede? Tænker du måske nok.
Men faktisk kan du allerede skrive dit barn op, så snart det har fået sit cpr-nummer. Barnet bliver dog først indplaceret på ventelisten, når det er 4 måneder gammelt. (kilde: Børne- og Undervisningsministeriet).
Det er derfor sjældent for tidligt at tage stilling til, hvilket dagtilbud du gerne vil have dit barn passet i.
Vuggestue eller dagpleje?
Det kan være en stor beslutning, hvis ikke man har været i en vuggestue eller børnehave, siden man selv var barn. For hvordan kan man så vide, hvad der er det rette valg for sit barn? Her forsøger vi at klæde dig bedst muligt på til at kunne træffe den rigtige beslutning for jer.
Vuggestue eller dagpleje? Der kan være stor forskel på de to. Både ift. faciliteter, størrelse og åbningstider. Derudover kan der være en masse praktisk at have øje for, som afstand, og hvor går storebror og/eller -søster? Det kan ofte blive tungen på vægtskålen, men er man førstegangsforælder eller netop flyttet, så kan store spørgsmål melde sig. Hvilke pædagogiske metoder har man i dagtilbuddet? Er der fokus på temaer som natur, kreativitet og bevægelse, og hvordan kommer det til udtryk i hverdagen? Hvor mange andre børn og voksne vil det være sammen med?
Vigtigst af alt er dog at spørge dig selv: Hvilke behov har mit barn?
Sådan fungerer det
Helt praktisk har alle børn, der bor i Danmark, ret til et alderssvarende pasningstilbud fra de er 26 uger, til de starter i skole (kilde: Børne- og Undervisningsministeriet). Ønsker man børnepasning fra, barnet er 26 uger, har kommunen 4 uger til at anvise et tilbud. For at få en plads til sit barn i en meget efterspurgt og eftertragtet institution, kræver det, at man søger i god tid og angiver sin behovsdato og sit ønske til valg af institution, inden barnet fylder 4 måneder. Det er familiens bopæl, der afgør, hvilke valgmuligheder man har, da udbuddet ofte er størst der, hvor der bor flest. De fleste har dog et par muligheder at vælge imellem. For at få et indtryk af de institutioner, du er interesseret i, er det en god idé at aftale et besøg i institutionen. Mange institutioner tager hensyn til, hvis barnet har en søskende, som allerede går i institutionen – den såkaldte søskendefordel.
Før du begynder at vægte for og imod, kan du undersøge, om det overhovedet er muligt for dig at vælge mellem vuggestue og dagpleje. På Borger.dk kan du se evt. venteliste, opskrive og udmelde dit barn i en dagpleje og daginstitution og læse meget mere om jeres muligheder.
Vuggestuen – et større fællesskab
Vuggestuer kommer i mange størrelser og kan have alverdens profiler som idræt, kunst, natur og udeliv. Ligger en vuggestue i samme hus som en børnehave, kaldes det en aldersintegreret daginstitution. Går dit barn i vuggestuen, er det dermed også sikret en plads i den tilstødende børnehave. Altså behøver du ikke skrive dit barn op til børnehave, og eventuelle søskende kan gå i samme institution i længere tid.
I vuggestuen er børnene ofte inddelt i grupper eller stuer, som hver har en fast personalegruppe tilknyttet. Børnene kan både være aldersopdelte og opdelt på tværs af alderstrin i grupperne eller på stuerne. I vuggestuen kan du som forælder møde pædagogisk uddannet personale, medhjælpere og muligvis studerende i praktik. Vuggestuen er som udgangspunkt altid åben ud over i weekender og på helligdage, Grundlovsdag og den 24. december.
I vuggestuen vil dit barn få mulighed for at være sammen med flere børn i hverdagen – både jævnaldrende og tværs af alder. Der vil samtidig være forskellige voksne tilknyttet barnet, og dit barn vil derfor være en del af et større fællesskab. Omvendt kan det også virke som en mundfuld for barnet pludselig at være omgivet af så mange mennesker på daglig basis, hvilket kan føles svært for nogle børn.
Kendetegn ved vuggestue
Flere børn og voksne og dermed flere muligheder for flere legekammerater og mennesker at spejle sig i.
Mere pædagogisk uddannet personale.
Større chance for, at en pædagog matcher dit barns personlighed.
I en integreret daginstitution kan dit barn få en glidende overgang til børnehaven.
I en integreret daginstitution er det muligt for barnet at være sammen med dets søskende i længere tid. Det kan give mere tryghed og nemmere afleveringer og afhentninger.
Dagplejen – mere kvalitetstid
I dagplejen foregår pasningen af barnet ofte i dagplejerens eget hjem. Her vil der som udgangspunkt kun være én voksen om en håndfuld børn (max. 5 til én voksen) (kilde: Børne- og Undervisningsministeriet).
Idet pasningen finder sted i hjemlige omgivelser, og barnet vil være sammen med den samme voksne hele dagen, kan det føles trygt for det lille barn, som ikke oplever overgangen fra barnets hverdag under barsel til dagpleje så overvældende.
Dagplejeren vil ikke nødvendigvis være pædagogisk uddannet, men i stedet være en tilknyttet uddannet konsulent, der kan støtte dagplejeren i sit pædagogiske arbejde.
Dagplejeren vil ligesom vuggestuen arrangere lege og aktiviteter, der stimulerer børnenes udvikling. Derudover er der ofte arrangeret månedlige legestuer med omkringliggende dagplejere, hvor alle børnene mødes én gang eller mere om måneden. Her har barnet også mulighed for at lære de andre dagplejere at kende, som kan være rart, hvis dens daglige dagplejer er syg, har fri, holder ferie, er på kursus eller uddannelse, så barnet skal passes i gæstepleje.
Kendetegn ved dagpleje
Der er ofte mere ro hos en dagplejer sammenlignet med en vuggestue.
Det kan give en tryghed og ro hos barnet, at de hver dag passes af samme voksen.
De hjemlige omgivelser kan give en større tryghed og gøre overgangen fra barsel til pasning nemmere.
Der er mere tid til det enkelte barn, hvilket kan være en fordel, hvis man har barn med særlige behov eller for tidligt født, som har behov for at blive skærmet for mange sanseindtryk.
Risikoen for at blive smittet med forskellige vira og bakterier er mindre, da færre børn er samlet.
Det er forskelligt, hvilken pædagogik de forskellige pasningstilbud arbejder med. Det kan derfor være gavnligt at læse op på de forskellige pædagogiske metoder, som institutionerne, man er interesserede i, arbejder efter. Uanset hvilken institution, du vælger, har alle institutioner dog den samme læreplan.