Ansvarsfraskrivelse:  Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling.  

Obs.  

Denne artikel er til dig, der har fået et barn, der er født til termin (fulde 37 uger). Her får du et hyggeligt overblik over de beslutninger, der betyder noget for dit barns sundhed – uden at det bliver for teknisk. 

Har du spørgsmål til bivirkninger, et for tidligt født barn eller et barn med særlige behov, kan du altid kontakte din sundhedsplejerske eller læge for konkrete råd og vejledning til dit barns specifikke sundhed. 

Vitaminer og vacciner til din baby

Når dit lille barn kommer til verden, er det en vidunderlig, uforglemmelig tid fyldt med kærlighed, undren og masser af første øjeblikke. I løbet af det første år er der nogle små, men vigtige beslutninger, du kan tage for at sikre dit barns helbred og udvikling. K-vitamin, D-vitamin, jerntilskud og de første vaccinationer er alle små skridt, der hjælper dit barn med at få en sund og stærk start på livet. 

K-vitamin: En vigtig start for dit lille barn 

Som forælder vil man gerne give sit barn den bedste start på livet – og her spiller K-vitamin en vigtig rolle. K-vitamin hjælper blodet med at størkne og beskytter dit barn mod risikoen for indre blødninger (kilde: Nordsjællands Hospital). 

 Selvom K-vitamin naturligt dannes i tarmene, kan nyfødte ikke selv producere nok lige efter fødslen. Derfor anbefales det, at du lader dit barn få en lille indsprøjtning med K-vitamin kort efter fødslen, mens I stadig er på fødegangen (kilde: Nordsjællands Hospital). På hospitalet sørger de for, at dit barn får indsprøjtningen. 

 Indsprøjtningen kan føles lidt ubehagelig for dit barn i øjeblikket, og der kan være en smule ømhed ved stikket. Heldigvis fortsætter de fleste børn hurtigt med at fokusere på alt det spændende omkring dem, og det gode ved K-vitaminindsprøjtningen er, at den kun skal gives én gang. Så når dit barn har fået den, er det beskyttet og skal ikke have samme stik igen. 

Hvorfor er K-vitamin vigtigt? 

I modsætning til modermælk, er modermælkserstatning beriget med masser af K-vitamin. Hvis du planlægger at amme dit barn, er det derfor ekstra vigtigt at overveje K-vitaminindsprøjtningen, da modermælk kun indeholder meget små mængder K-vitamin, og dit ammede barn har derfor brug for den ekstra beskyttelse, som indsprøjtningen giver (kilde: Nordsjællands Hospital). 

D-vitamin: En vigtig byggesten i dit barns sundhed 

Fra de allerførste uger i livet begynder dit barns fantastiske rejse med at vokse og udvikle sig. Her spiller D-vitamin også en vigtig rolle som én af de små, men essentielle byggesten i barnets udvikling. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn, fra de er blot 2 uger gamle, får et dagligt tilskud af D-vitamin som dråber (kilde: Sundhed.dk). 

I løbet af barnets første fire år er 10 mikrogram om dagen den anbefalede dosis for at sikre stærke knogler og en sund krop. Får dit spædbarn imidlertid mere end 800 ml modermælkserstatning om dagen, der allerede indeholder 1,3 mikrogram D-vitamin pr. 100 ml, kan tilskuddet undværes. Men for de fleste er det de små D-vitamin-dråber, der gør forskellen. På den måde kan D-vitamin være en påmindelse om, hvordan selv de mindste ting kan have den største betydning (kilde: Sundhed.dk). 

D-dråberne kan nemt dryppes på en ske og gives til barnet. Bare husk ikke at blande dråberne direkte i en flaske eller at give vitaminen som tabletter, før barnet er mindst 1½ år (kilde: Sundhed.dk). 

Vacciner i alderen 3, 5 og 12 måneder 

Når dit barn fylder 3 måneder, får du som forælder mulighed for at tage stilling til, om du ønsker at starte dit barns vaccinationsforløb. Det er en mulighed, som mange forældre vælger for at beskytte deres børn mod nogle alvorlige sygdomme, men det er helt op til dig, hvad der passer bedst til din familie.  

Vaccinationerne ved 3, 5 og 12 måneder er en del af det danske vaccinationsprogram og er designet til at sikre børn en god start på livet med en stærk og varig beskyttelse mod sygdomme som difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Hib og pneumokoksygdom (kilde: Sundhedsstyrelsen).  

Vælger du at følge vaccinationsprogrammet, vil dit barn få to stik – ofte i ydersiden af hvert lår. Den ene vaccine beskytter mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og Hib, mens den anden vaccine beskytter mod pneumokokker (kilde: Sundhedsstyrelsen). 

Forsinkelser kan svække effekt 

Husk, at du som forælder selv bestemmer, om du vil lade dit barn vaccinere. Det vigtigste er, at du føler dig tryg ved den beslutning, du tager for dit barn. Men vent ikke for længe med at træffe en beslutning, da forsinkede vacciner kan betyde, at dit barn bliver sårbar over for sygdomme, der kan være farlige (kilde: Sundhedsstyrelsen).   

Vaccinationerne, som er en del af vaccinationsprogrammet, er gratis, og du vil automatisk få en påmindelse i e-boks om dette.