Udstyr til babys søvn – hjælp til rolige nætter og trygge dage
En god nattesøvn er afgørende for et godt familieliv og uanset, hvor meget I prøver, så vil det nogle gange være en udfordring, men der er dog ting, I kan gøre for hjælpe med at skabe et godt sovemiljø for jer selv og jeres barn.
Overvejelser som ’Skal baby sove i egen tremmeseng?’, eller ’Er samsovning noget, vi har lyst til at prøve?’ finder vej til de fleste forældre. Der er ingen rigtig eller forkert løsning, men ting der formentlig fungerer bedre for jer end andet. Og så kan der være ting, der er vigtige at have på plads for at sikre en tryg og god nattesøvn for både dig og din baby. Det kan blandt andet handle om at vælge den rigtige madras, sørge for det rette nattøj og finde balancen, så baby hverken bliver for varm eller for kold. I denne artikel tager vi et kig på de vigtigste overvejelser, når det gælder udstyr til babys søvn.
Samsovning: Hvordan gør man det sikkert?
Når din lille baby skal sove, er det sikreste sted, i den lilles egen seng i samme rum som dig. Det giver både dig og baby en følelse af nærhed og tryghed. Placér gerne babyen tæt på sengen, forenden eller ved siden af jeres seng og undgå løse tæpper, puder eller andet, der kan skabe risiko for, at babyen vikler sig ind i noget under søvnen. En let, lille babydyne er alt, hvad babyen har brug for.
Hvis du og din partner gerne vil have babyen tættere på om natten, kan I vælge at have babyen ved siden af den ene af jer i babys egen lille seng. På den måde er der ikke risiko for, at babyen falder ned mellem sengene, og I kan alle sove trygt. Husk, at sengen skal være tilpas bred, så jeres baby har plads nok til at ligge, og ikke risikerer at blive klemt – ligesom hvis det lå i sin egen seng.
En god, fast madras er vigtig og giver den bedste støtte for både baby og jer. Består sengen af flere madrasser skal de ligge tæt, så jeres baby ikke kan trille ned i en revne. Og husk, ingen større søskende eller kæledyr i sengen – det er bedst for alle, at baby har sit eget sikre område at sove i (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Ingen hovedpude
Baby har ikke brug for en hovedpude før senere, så selvom det kan se så sødt ud, så drop puden og nøjes med dyne eller tæppe. Er det meget varmt, kan I desuden skifte dynen ud med et dynebetræk, ganske som man selv ville gøre en varm sommernat.
Babyens egen seng
Mange vælger en tremmeseng eller en bedside crib, som er en smart løsning, hvor baby kan sove lige ved siden af jer, men stadig i sin egen seng. Det gør det nemt at være tæt på, samtidig med at baby har sit eget trygge lille sted at sove. Uanset hvilken løsning I vælger, er det vigtigt, at sengen er sikker og komfortabel for jeres baby (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Tips til sikker søvn i tremmesengen
Afstanden mellem tremmerne: Sørg for, at der er 4,5-6 cm mellem tremmerne, så baby ikke kan få arme eller hoved igennem.
Højde på sengens sider: Siderne skal være mindst 60 cm høje, når sengen er i den laveste position. Hvis sengen er hævet, skal siderne være mindst 30 cm.
Lamelbund: Hvis sengen har en lamelbund, så tjek, at afstanden mellem lamellerne ikke er mere end 6 cm.
Ingen fingre i klemme: Afstanden mellem sengebunden og siderne må højst være 2,5 cm, så baby ikke får de små fingre i klemme.
Små åbninger: Tjek, at der ikke er skruer eller åbninger, som er større end 0,7 cm, så ingen pilfingre finder vej (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Hvornår skal du opdatere babyens seng?
Når baby begynder at blive mere mobil og måske kravler, er det tid til at sørge for, at baby sover i en seng med fire høje sider, typisk en tremmeseng, eller skifte til en større seng (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Babys sovemiljø: Tøj og temperatur
Babyer har ikke brug for puder, bamser eller stofbleer i sengen, da det kan udgøre en sikkerhedsrisiko. En natdragt og en let dyne eller tæppe er den bedste løsning. Husk, at babyens små tæer kan blive kolde, så strømper eller en natdragt med fødder er en god idé, især hvis baby er nyfødt.
Når baby sover, er det vigtigt at sikre, at de ikke bliver for varme. Hvis huden er klæbrig, så har baby det for varmt, og det kan være nødvendigt at tage et lag tøj af eller lette på dynen, så baby har det behageligt (kilde: En god start).
Babyalarm – en praktisk hjælp til familien
Som nybagte forældre ved I, hvor vigtigt det er at have øje og ører på din lille én – men I behøver ikke at være i samme rum hele tiden for at holde styr på, hvordan det går. Her kommer en babyalarm ind i billedet. En babyalarm giver dig frihed til at tage et lille pusterum, nyde en varm kop kaffe for engang skyld, tage dig af nogle praktiske gøremål eller måske hvile dig, mens du stadig har mulighed for at reagere hurtigt, hvis din baby har brug for dig. Det er en lille, men effektiv hjælp i hverdagen, der kan skabe tryghed og ro – både for dig og din baby (kilde: Forbrugerrådet Tænk).
Babyalarmens rækkevidde og funktionalitet
En af de mest væsentlige faktorer, når du vælger babyalarm, er rækkevidden. Vær opmærksom på, at den rækkevidde, der står på æsken, ofte er målt uden nogen forhindringer. Det betyder, at hvis der er vægge, døre eller træer imellem de to enheder, kan rækkevidden være væsentligt kortere. I praksis kan du forvente, at rækkevidden bliver halveret, hvis der er forhindringer som vægge eller møbler.
Er det vigtigt for dig, at babyalarmen fungerer, selv når du er et stykke væk, for eksempel hvis babyen sover i barnevognen udenfor, så er rækkevidden en god funktion at tage ekstra højde for, når du vælger din babyalarm (kilde: Forbrugerrådet Tænk).