Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling.
Tjek bleen: Dét afslører den om din babys trivsel
De første dage som forældre er fyldt med både glæde og tvivl. Pludselig står du der med dit lille mirakel og tænker: “Er han/hun okay? Får han/hun nok mad? Er alt, som det skal være?” Det er helt naturligt at føle sig usikker, men der er faktisk en rigtig enkel måde at få lidt ro i sindet på – og det er ved at kigge på indholdet af bleen. Ja, du læste rigtigt! Din babys ble giver dig masser af information om, hvordan det går (kilde: Sundhedsstyrelsen). Så hvad skal du kigge efter i bleen?
Her kommer en oversigt over, hvad du kan forvente, når du følger med i din ellers sunde og raske babys afføring og urin de første dage og uger. Husk, at bleens indhold selvfølgelig ikke står alene, og at der også kan findes andre signaler og symptomer på barnets trivsel.
Hvordan ved du, om baby trives?
Som nybagt forælder vil du helt sikkert være opmærksom på, om din baby er tilfreds og får nok at spise. Der er dog nogle enkle tegn, du kan holde øje med for at få en fornemmelse af, hvordan det går:
Baby vil gerne ammes (eller modtage modermælkserstatning) og får mindst 8 måltider om dagen.
Bleen fyldes – baby tisser og har afføring, der passer til babys alder (læs mere nedenfor).
Baby er vågen og opmærksom, især når det er tid til måltider og bleskift.
Baby virker tilfreds og ikke sløv – når baby er vågen, er baby glad og til stede.
Huden er fin og lyserød, ikke grå eller bleg.
Afføringen ændrer sig gradvist i farve i løbet af de første dage (læs mere nedenfor) (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Bleen er altså en lille “test” på, om alt er som det skal være. Den giver dig hurtigt et retningsgivende svar, men kan naturligvis ikke stå alene.
Bleen fortæller, hvad der sker de første dage
I starten af din babys liv kan afføringen og urinens mængde ændre sig hurtigt. Heldigvis er bleen en god indikator på, hvordan alt forløber (kilde: Sundhedsstyrelsen). Her er, hvad du kan forvente at se i bleen de første par dage:
Dag 1-2:
Urin: Babyen tisser første gang inden for 24 timer og derefter cirka 2 gange om dagen på dag 2.
Afføring: Den første afføring er sort, brun eller mørkegrøn og meget tyktflydende – og det er lige, som det skal være.
Dag 3-4:
Urin: Når mælken begynder at løbe til, vil din baby tisse mindst 3 gange om dagen, og bleen føles tungere.
Afføring: Afføringen bliver mere grøn og kaldes overgangsafføring.
Dag 5-6:
Urin: Baby tisser nu mindst 5 gange om dagen, og bleen bliver mærkbart tungere.
Afføring: Farven på afføringen bliver gulgrøn, og konsistensen bliver løsere.
Dag 7:
Urin: Baby tisser nu mindst 6 gange om dagen, og bleen er rigtig tung!
Afføring: Afføringen er gul, lidt grynet og har en mild, syrlig duft. Nogle babyer får gul afføring før dag 7, og det er faktisk et rigtig godt tegn. Det betyder bare, at din lille baby spiser godt og får masser af næring. Alt er godt (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Er det okay, hvis baby ikke har afføring hver dag i den første uge?
Mange nye forældre undrer sig over, hvad der er normalt, når det kommer til afføringen. Hvis din baby ikke har afføring hver dag i de første dage, er det helt normalt. Det kan være et tegn på, at de har brug for at blive ammet (eller modtage modermælkserstatning) lidt oftere eller sutte mere. Enkelte børn kan dog finde på at springe en dags afføring over, selvom de får alt det, de skal bruge. De har bare ikke brug for at tømme maven den dag (kilde: Sundhedsstyrelsen). Hvis du er usikker, er det altid en god idé at spørge sundhedsplejersken til råds.
Hvad betyder en “tung ble”?
En tung ble er et tegn på, at din baby tisser godt. Hvis du er i tvivl om, hvordan en tung ble føles, og om baby tisser nok, kan du lave en lille test. Hæld cirka 3 spiseskefulde vand i en tør ble og mærk vægten. Sådan føles en tung ble, når din baby er 5-6 dage gammel. Jo ældre dit barn bliver, jo tungere skal bleen føles (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Overraskelser i bleen?
Det er muligt, at du vil se nogle ting i bleen, som du ikke havde regnet med. Her er et par ting at holde øje med:
Orange pletter: Hvis du ser orange pletter, kan det være urater – salte fra urinen. Det er helt normalt de første par dage, men hvis det sker flere gange, kan det være et tegn på, at din baby ikke får nok mælk. Hvis du er i tvivl, er det en god idé at kontakte sundhedsplejersken.
Røde pletter: Hos nyfødte piger kan der komme små blødninger fra skeden på grund af hormonpåvirkning fra moren. Det er også helt normalt og plejer at forsvinde efter den første uge (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Efter den første måned
Når din baby er omkring 4 uger gammel, vil man ofte stadig amme (eller give modermælkserstatning) mindst 8 gange om dagen, og bleen vil blive fyldt op mindst 6 gange dagligt. Nogle babyer vil stadig have hyppig afføring, mens andre måske kun har afføring et par gange om ugen. Begge dele er helt normalt, så længe dit barn får modermælk (kilde: Sundhedsstyrelsen). Hvis du giver modermælkserstatning, vil afføringen ofte være lidt mere fast og have en anderledes farve og lugt (kilde: Sundhedsstyrelsen). Hvis du er usikker på noget, er det altid godt at få råd fra sundhedsplejersken.
Hvornår skal du kontakte sundhedsplejersken?
Som ny forælder er det helt naturligt at have spørgsmål og bekymringer. Her er nogle ting, som kan gøre det relevant at kontakte sundhedsplejersken i tilfælde af:
Hvis din baby får færre måltider end de anbefalede 8 om dagen.
Hvis afføringen ikke ændrer sig som beskrevet, eller baby har færre afføringer end forventet.
Hvis baby tisser mindre, end du synes er normalt.
Hvis din baby virker sløv, eller hvis du føler, at noget er anderledes (kilde: Sundhedsstyrelsen).