Sådan forsikrer du dit barn

Som nybagt forælder er dit primære mål at sikre, at dit barn trives og føler sig trygt. Man vil naturligvis gøre alt for at beskytte sit lille vidunder mod uheld, men livet kan være uforudsigeligt. Skulle der ske en ulykke, kan det være både følelsesmæssigt og økonomisk belastende. Derfor er det vigtigt at tjekke dine forsikringer grundigt.

Har du den dækning, der skal til for at skabe trygge rammer for din familie?  

Her kan du læse om de forsikringer, der er gode at overveje som nybagt forælder. Kontakt dit forsikringsselskab for præcise oplysninger om, hvad dine forsikringer dækker og hvilke forsikringsvilkår, der gælder for dig.

Husk, at denne guide kun er vejledende, og at du altid bør søge konkret rådgivning fra dit forsikringsselskab. Det kan give dig ro i sindet, så du kan fokusere på det, der virkelig betyder noget. 

De mest almindelige forsikringer af barnet

Indboforsikring 

Har du en indboforsikring (også kaldt en familieforsikring), vil den dække alle i husstanden – også hjemmeboende børn, deres ting og deres erstatningsansvar som en ansvarsforsikring (kilde: Råd til Penge). Med andre ord dækker den familiens indbo, eller hvis barnet er skyld i, at en anden kommer til skade eller ødelægger andres ting. F.eks. hvis dit barn skulle vælte et lys, der sætter ild til noget eller, hvis dit barn skulle vælte din nabos meget dyre lampe.  

Børneforsikring  

Barnet skal have sin egen forsikring for at være dækket af ulykker og skader – en børneforsikring, og den kan være relevant lige så snart, barnet er født (kilde: Advodan). Skulle der ske et uheld i dagtilbuddet, vil den kollektive forsikring i daginstitutionen (og senere skolen) ikke dække uheldet. Det vil børneforsikringen (også kaldt børneulykkesforsikringen) derimod, og den kan derfor blive meget gavnlig (kilde: Råd til Penge). 

Sundhedsforsikring 

Har du som forælder en sundhedsforsikring eller er medlem af Sygeforsikring Danmark, så kan barnet typisk blive omfattet af den forsikring, du har i forvejen ganske gratis (kilde: Sygeforsikring danmark). Det er den person, der har forældremyndigheden over det hjemmeboende barn, som der umiddelbart hæfter for de skader, barnet er erstatningsansvarlig for efter den almindelige erstatningsregel. Er der fælles forældremyndighed, hæfter parterne solidarisk (kilde: Justitsministeriet

Ansvarsforsikring 

En ansvarsforsikring vil dække barnets erstatningsansvar, når det ved en fejl eller forsømmelse er skyld i en skade. Som udgangspunkt vil din forsikring betale, hvis barnet har handlet uagtsomt, efter reglerne i erstatningsansvarsloven (kilde: Forsikringsoplysningen). 

Husk dokumentation for skaden

Hvis andre mener, at dit barn er skyld i skade, er det en gode idé at få det på skrift. Altså bør den skadelidte skrive, hvad der præcist er sket, hvad der gør, at du holdes erstatningsansvarlig, og hvad der kræves i erstatning.  

Når forsikringsselskabet modtager din anmeldelse, vil de vurdere, hvorvidt du eller dit barn er erstatningsansvarlig, og hvorvidt skaden er dækket af din ansvarsforsikring (kilde: Forsikringsoplysningen). Kontakt dit forsikringsselskab for at høre nærmere om dine forsikringsvilkår, og hvad dine forsikringer helt præcis dækker.