Ansvarsfraskrivelse:  Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret fagperson, hvis du har spørgsmål om dit barns sikkerhed og fysiske rammer. 

Sådan beskytter du dit barns hoved

Et spædbarns hoved er særligt sårbart i de første leveår, og det kræver ekstra opmærksomhed fra forældrene.At sikre den rette støtte til barnets hoved er afgørende for at undgå skader og for at fremme en sund udvikling.

Her gennemgår vi, hvorfor det er så vigtigt at passe på dit barns hoved, samt hvordan I bedst kan støtte den lille i hverdagen, både under søvn, leg og i forbindelse med transport. 

Når baby sover, hviler, bliver puslet eller båret

Vær opmærksom på, at barnet ikke altid ligger hovedet til den samme side, når det sover, hviler, bliver puslet eller båret. Således kan I forebygge, at barnet får et skævt hoved eller stramme halsmuskler som spæd. Det er derfor en idé at lægge jeres barn på maven, når det er vågent, så det får trænet sine nakke- og rygmuskler (kilde: Hvidovre Hospital). 

Sådan hjælper du baby til at lære at holde hovedet selv 

Omkring 3-månedersalderen begynder mange børn at kunne holde hovedet selv (kilde: Hvidovre Hospital), men det er selvfølgelig individuelt. Fra cirka 2-månedersalderen begynder de så småt at tage initiativ til at løfte hovedet, og når de fylder omkring 6 måneder, er de ofte mere i kontrol over og bevidste om, hvordan og i hvilke retninger de bevæger hovedet. Øvelse gør mester, og det gælder alle størrelser.  

Vil du hjælpe baby på vej, er der flere ting, du kan gøre.  

 1. Læg barnet på maven på puslebordet 

  • Når bleen er skiftet, væn barnet til at ligge på maven på puslebordet. 

  • Hav en hånd på barnet for at sikre, at det ikke triller ned. 

  • Bøj dig ned, så du kan få øjenkontakt med barnet, og det vil forsøge at kigge tilbage på dig. 

  • Jo flere gange du skifter bleen, desto flere muligheder for at gentage øvelsen, og snart vil du få øjenkontakt med din baby (kilde: Hvidovre Hospital). 

 2. Start med korte øvelser 

  • I starten kan det være rart for barnet at øvelsen holdes kort. Start derfor gerne med 10 sekunder, mens din baby stadig er ved at lære.  

  • På den måde bliver det ikke anstrengende og træls for barnet, men en hyggelig afslutning på bleskiftet (kilde: Hvidovre Hospital). 

3. Øv på gulvet 

  • Når barnet ligger på maven og leger på gulvet, kan du også lægge dig i øjenhøjde. 

  • Det giver mulighed for at udvide øvelsen til flere rum og situationer (kilde: Hvidovre Hospital). 

4. Brug støtte i starten 

  • Hvis barnet har brug for hjælp, kan du placere et sammenrullet håndklæde, blødt legetøj eller dine ben under barnets brystkasse. 

  • Dette hjælper barnet med at løfte sig op og komme lidt højere op (kilde: Hvidovre Hospital). 

 5. Brug farverigt legetøj 

  • For børn mellem 0-6 måneder er legetøj i markante farver som sort, hvid, blå og rød godt. 

  • Disse farver er lette at se og skelne fra hinanden, og de kan motivere barnet til at øve sin muskulatur (kilde: Hvidovre Hospital). 

6. Sørg for fri bevægelse 

  • Forsøg at have barnet i en position, hvor det kan bevæge sig frit og øve sig i at ligge på maven og løfte hovedet. 

  • Hvis barnet ligger meget på ryggen eller ofte er i en autostol eller skråstol, kan det være sværere for barnet at udvikle sig pga. den ofte fastlåste position (kilde: Hvidovre Hospital). 

 Det er vigtigt at huske, at børn er forskellige, og de lærer tingene i deres eget tempo. Dog skal man være opmærksom, hvis der ikke sker en udvikling over længere tid. Udviklingshastigheden kan variere, men bør ikke gå i stå (kilde: Hvidovre Hospital). I så fald anbefales det at kontakte egen læge eller sundhedsplejerske.