Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit eller dit barns helbred og/eller behandling.
Udmalkning og -metoder
Der kan være mange situationer, hvor det er nødvendigt at malke ud. Det kan være, fordi dit barn er for tidligt født eller indlagt og ikke har kræfter nok til selv at sutte. Det kan også være, du oplever brystspænding, har sår på brystvorterne eller har brug for en pause fra amningen (og ømme brystvorter) i en periode (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Hvornår og hvor længe skal man malke ud?
Efter fødslen
Hvis din baby ikke selv kan sutte tilstrækkeligt, er det en god idé at begynde at malke ud allerede inden for de første 6 timer efter fødslen. Det lyder måske lidt ambitiøst, men tidlig stimulation sætter nemlig gang i mælkeproduktionen – og jo før du starter, jo bedre chance har du for at få en god mælkemængde i gang og nå frem til fuld amning (kilde: Hvidovre Hospital).
De første dage
I de første dage efter fødslen – hvor du producerer den gyldne råmælk – er det fint at malke 10-15 minutter på hvert bryst. Det er ikke mængden, der er afgørende her, men at brystet bliver stimuleret (kilde: Hvidovre Hospital).
Efter den første uges tid
Når mælken er løbet rigtigt til (det sker typisk efter 3-7 dage), er det tid til at finde din egen rytme. Der er ikke én rigtig tidsgrænse – det vigtigste er, at brystet bliver grundigt tømt. En god tommelfingerregel er at malke, indtil mælken begynder at dryppe langsomt(kilde: Hvidovre Hospital).
Sådan malker du ud med hånden:
Hvis du kun har behov for at malke ud i en kortere periode, kan det ofte gøres med hånden. Sundhedsplejersken kan vise dig teknikken, men her er en kort guide:
Vask hænder inden udmalkning.
Placér fingrene korrekt: Anbring tommel- og pegefinger omkring det brunpigmenterede område (areola) af brystet – ikke direkte på selve brystvorten.
Tryk forsigtigt ind: Pres hånden blidt ind mod brystkassen.
Klem og slip: Skift imellem at klemme sammen og give slip i en rytmisk bevægelse. Det kan tage lidt tid, før mælken begynder at løbe (kilde:
Flyt fingrene rundt, så alle mælkegangene tømmes. Brug evt. den anden hånd for at nå hele vejen rundt.
Stimuler nedløbsrefleksen igen: Gentag hele processen, når mælken ikke løber mere (kilde: Hvidovre Hospital).
Du kan også bruge en manuel pumpe eller elektrisk pumpe. Tag dig god tid, og vær tålmodig – det kræver lidt øvelse, men kan være en stor hjælp både for dig og dit barn (kilde: Sundhedsstyrelsen).