Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit eller dit barns helbred og/eller behandling.
Amning – overvejelser og forberedelser
Det kan være en god idé allerede under graviditeten at gøre sig nogle tanker om, hvordan dit barn skal have mad. For uanset om du drømmer om, at barnet skal ammes, ønsker at give flaske eller forestiller dig, at det bliver en kombination, så handler det om at finde den løsning, der passer bedst til dig og jeres familie.
Her får du en række tips til amning – både hvordan du kan forberede dig, og hvad du kan forvente, når baby er kommet ud og hverdagen for alvor starter (kilde: Sundhed.dk).
Tal om det – gerne før fødslen
Snak med en evt. partner, jordemoder eller sundhedsplejerske om, hvad du forestiller dig. Amning kræver nemlig ikke kun bryst – det kræver også opbakning. Jo mere du ved på forhånd, jo bedre rustet er du, når baby først ligger i armene og søger efter mælk (og tryghed).
Og bare rolig – du behøver ikke have en fast plan. Men det kan være rart at vide lidt om, hvad der kan påvirke amningen, og hvordan man kan støtte hinanden i processen (kilde: Sundhed.dk).
Modermælk er fantastisk – men valget er dit
Modermælk er den anbefalede ernæring i barnets første levetid. Sundhedsstyrelsen og WHO anbefaler fuld amning i de første 6 måneder og gerne delvis amning op til 1 år eller længere. Det er godt for både baby og mor – ingen tvivl om det.
Men det er også vigtigt at sige højt: Det er ikke alle, der kan – eller vil – amme. Og det er helt okay. Nogle vælger flaske fra starten, andre malker ud, og nogle forsøger sig frem. Amning er ikke en karakter, der skal bestås – det er en mulighed. Og du gør det rigtige, når du vælger det, der føles bedst for dig og din familie (kilde: Sundhed.dk).
Kroppen gør sig klar – allerede før baby kommer
Vidste du, at den gravides bryster allerede i 4. graviditetsuge begynder at forberede sig på amning? Omkring uge 22 går de faktisk i gang med at producere råmælk – den første næringsrige mælk til baby. Nogle gravide oplever, at der løber lidt væske fra brystvorterne. Andre mærker ingenting. Begge dele er helt normalt og siger intet om, hvor meget mælk man kommer til at producere senere (kilde: Sundhed.dk).