Ansvarsfraskrivelse:  Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling. 

Morkroppen efter fødsel: Styrke og sårbarhed

Som førstegangsfødende kan man være tilbøjelig til at tro (og håbe), at de gener, man kan opleve ved at være gravid, ophører i det sekund, man har født, men det går sjældent så hurtigt. Tværtimod er det godt at være forberedt på de forandringer, du vil opleve i dagene og ugerne efter fødslen, både fysisk og psykisk.  

Du bør lytte til din jordemoder og sundhedsplejerske, når de enstemmigt siger, at ro og hvile vil gøre dig underværker. Selvom du lige er blevet mor, må du ikke glemme dig selv. En fødsel er en vild bedrift, og du må ikke underkende din præstation. Og hvile, det skal du have! Foruden den store anstrengelse, det at føde er, er der ikke noget at sige til, hvis du er flosset i kanterne. Du vil være træt og afkræftet i hele kroppen, og det vil tage tid at komme sig. Prøv ikke at sammenligne dig med andre, men vær tålmodig med dig selv.  

Bestilling af 5- og 8 ugers undersøgelse 

Efter fødslen får både du og barn tilbudt vigtige kontrolundersøgelser hos egen læge. Disse undersøgelser er essentielle for at sikre, at både du og barn har det godt og trives i den nye hverdag.  

Efter 5 uger vil lægen foretage en grundig undersøgelse af dit barn, hvor der blandt andet vil blive målt og vejet. Denne kontrol er afgørende for at følge babys udvikling og sikre, at den lille får en sund start på livet (kilde: Hvidovre Hospital). 

Når baby er 8 uger gammel, vil lægen udføre en gynækologisk undersøgelse af dig. Her vil der blandt andet blive set på muskulaturen i bækkenbunden samt eventuelle sår efter en bristning eller kejsersnit. Lægen vil også spørge ind til din trivsel og drøfte emner som prævention, hvilket er vigtigt for at støtte din fysiske og mentale velvære (kilde: Hvidovre Hospital). 

Det er vigtigt at bemærke, at du selv skal sørge for at bestille tid til disse undersøgelser hos din egen læge. Det er en vigtig del af at tage ansvar for både dit og dit barns helbred. Det opfordres derfor at prioritere disse besøg for at sikre en tryg og sund start på jeres nye liv. 

 

En tynget livmoder 

Det er helt normalt at opleve en tyngdefornemmelse i underlivet efter fødslen. Mange kvinder mærker denne fornemmelse, især hvis de bevæger sig meget i de første dage efter fødslen. Det er vigtigt at vide, at denne tyngdefornemmelse ofte vil aftage gradvist, efterhånden som kroppen heler og tilpasser sig (kilde: En god start). 

For at støtte bækkenbundsmusklerne i genopretningen anbefales det at udføre knibeøvelser dagligt. Disse øvelser kan være med til at styrke musklerne og fremme en bedre trivsel i området. Din læge vil som nævnt også tjekke din bækkenbundsmuskulatur ved 8-ugers tjekket, hvor der vil blive taget hensyn til din helbredstilstand og eventuelle bekymringer, du måtte have (kilde: Hvidovre Hospital). 

At være opmærksom på din krop og tage små skridt mod genopretning er vigtigt. Husk, at du ikke er alene i denne proces, og at det er helt i orden at søge råd og støtte, når du har brug for det. 

 

Efterveer 

Først og fremmest: Lad graviditetstøjet ligge fremme. Livmoderen tager omkring otte uger om at trække sig sammen til den pære-størrelse, du kom fra før din graviditet, selvom den allerede begynder kort at skrumpe efter fødslen. Bliv derfor ikke overrasket, når din mave er på størrelse med en gravid i fjerde-femte måned de næste uger (kilde: En god start). 

Efterveer er det, du ofte vil mærke, idet livmoderen trækker sig sammen. Navnet kommer af følelsen, som i mange tilfælde kan føles som milde veer eller menstruationssmerter. De er sjældent voldsomme for førstegangsfødende, men kan blive voldsommere for hver fødsel, du gennemgår, og dermed variere i intensitet (kilde: En god start). Efterveerne vil ofte komme tydeligst til udtryk under amning. Gør efterveerne meget ondt, så kontakt din læge, sundhedsplejerske, jordemoder eller anden lægefaglig person, som kan være dig behjælpelig. 

 

Blødninger efter fødsel 

Du må endelig ikke blive forskrækket, hvis du oplever blødning efter fødslen. ed aftagende styrke og varierende udseende. Det kan minde om en meget lang menstruation, som undervejs udvikles til blodigt udflåd (kilde: Hvidovre Hospital). Blødningen stammer fra det sted i livmoderen, hvor moderkagen har siddet. I de første dage kan blødningen fremstå kraftig og voldsom, men dette vil typisk aftage og ændre sig til en brunlig eller gullig farve over tid (kilde: En god start). 

Det, du selv kan gøre for at undgå at forværre blødningen efter fødslen, er at tømme din blære jævnligt, da en fyldt blære kan hæmme livmoderens evne til at trække sig sammen (kilde: Sundhed.dk). I denne periode anbefales det derfor, at du undgår brug af tamponer og menstruationskop, da de kan øge risikoen for infektion (kilde: Rigshospitalet).   

For at sikre dig selv bedst muligt kan du i stedet have ekstra store bind og nettrusser ved hånden for at få mere komfort og støtte. 

Husk ikke at bruge tamponer, tage karbad eller svømme i svømmehal, så længe du bløder. Det er afgørende for at forebygge underlivsinfektioner og sikre en sund helingsproces (kilde: En god start). Vær opmærksom på din krop og søg hjælp, hvis du har spørgsmål eller bekymringer. 

 

Rifter og bristninger 

Har du rifter eller bristninger efter fødsel? Så er du ikke alene. Cirka halvdelen af alle fødende oplever at få dem undervejs i fødslen, selvom man sjældent mærker dem pga. veer (kilde: Herlev Hospital). De efterfølgende uger er derimod en anden sag. Her kan du både opleve svie og smerte samt ømhed og hævelse (kilde: En god start). 

For at fremme helingsprocessen anbefales det, at du holder dit underliv så rent som muligt i de første dage efter fødslen. En effektiv metode er at skylle området med en håndbruser eller en skylleflaske efter hvert toiletbesøg. Mange finder det også lindrende at skylle med vand, mens de tisser. Desuden kan et isbind hjælpe med at mindske hævelsen og give en behagelig lindrende følelse (kilde: En god start). 

Den første gang du skal på toilettet for at lave stort, kan det føles som om, underlivet vil falde ud, hvilket kan være en grænseoverskridende oplevelse. Det er helt naturligt at føle sig nervøs. Derfor kan det være nyttigt at holde en klud ved mellemkødet og tage den tid, du har brug for. Denne oplevelse vil ikke være lige så skræmmende hver gang (kilde: En god start). 

For at undgå forstoppelse anbefales det at drikke rigeligt med væske og spise en fiberrig kost. Det kan hjælpe dig med at opretholde en sund fordøjelse og gøre oplevelsen mere behagelig (kilde: En god start). Vær opmærksom på din krop, og husk, at det er helt i orden at søge råd og støtte, hvis du har brug for det. 

 

Brysterne  

Mange kvinder oplever, at deres barm vokser en del under graviditeten. Dog kan det være en god idé at vente med at købe stort ind af amme-bh’er før, mælkeproduktionen er stimuleret og mælken løbet til, så du er sikker på din størrelse. Brysterne vil ofte opleves større, spændte og ømme omkring tredje- eller fjerde-dagen, hvis amningen ellers forløber gnidningsfrit (kilde: En god start). 

Føles dine bryster meget hårde og ømme, kan det hjælpe at tage et varmt bad og massere dem under bruseren. Bliver de holdt varme, vil hævelsen typisk aftage i løbet af et døgn. Også ammeindlæg af uld kan forebygge brystbetændelse (kilde: En god start). 

Oplever du nogle uregelmæssigheder eller har du ondt i længere tid, bør du kontakte din læge.