Leg og lær: Sådan styrker du barnets udvikling
Fra de første forsøg på at løfte hovedet til de spæde skridt og små ord, er det første leveår fuld af store milepæle. For dit barn handler det om at udforske verden og lære sin krop at kende, og her spiller fysisk aktivitet og nærvær en afgørende rolle.
Her kan du læse mere om, hvordan bevægelse styrker dit barns motorik og kognitive udvikling, og hvordan du kan understøtte denne proces gennem små, sjove lege og aktivt samvær. Samtidig deler vi nogle tips til balancen med skærmtid, så dit barn får det bedste ud af dets tidlige udviklingsår – ét skridt ad gangen.
Det anbefales, at små børn bevæger sig så meget som muligt i dagligdagen, fordi det styrker deres motoriske og kognitive udvikling. Når et barn bevæger sig, forstår barnet deres krop og lærer den at kende. Som forældre kan du støtte denne proces ved at engagere dig i lege, der udfordrer barnets motorik og nysgerrighed. Bevægelse som at trille, række ud efter ting og skubbe til genstande er vigtige elementer i barnets daglige udforskning (kilde: Sundhedsstyrelsen). Sundhedsstyrelsen giver tre konkrete anbefalinger til fysiske aktivitet for børn under 1 år:
1. Ligge på maven, når barnet er vågent
Det styrker barnets ryg- og armmuskler og hjælper med at udvikle evner som at rulle og kravle.
2. Variere bevægelse i løbet af dagen
Lad barnet række ud efter ting og trække eller skubbe genstande for at styrke kropsforståelse og motorik.
3. Undgå for lang tid i autostol og højstol
Barnet bør have mulighed for fri bevægelse, så det kan udvikle sig motorisk (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Lege, der styrker motorikken
Når du leger med dit barn, hjælper du ikke kun barnet med at styrke dets krop, men også med at opbygge en tættere relation mellem jer. Små hverdagslege, hvor dit barn får mulighed for at bevæge sig, udforske og bruge sin krop, er med til at stimulere barnets motorik på en naturlig og glædesfyldt måde (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Bevægelse er også en fantastisk måde for barnet at lære sin egen krop at kende – fra de første forsøg på at rulle og kravle, til de små skridt, der fører dem fremad. Som forælder er der mange måder, du kan støtte den motoriske udvikling – det kræver hverken specielt udstyr eller træning. Mange af de lege, du kan lave med dit barn, er enkle, men meget effektive (kilde: Sundhedsstyrelsen). Her er nogle nemme og sjove lege, som fremmer barnets motorik, styrker båndet mellem jer og/eller skruer op for sanserne:
Ligge på maven: Dit barn styrker sine ryg- og armmuskler og lærer at rulle og kravle.
Hoppe på skødet: En sjov måde at stimulere dit barns balance og styrke benene.
Rejse sig op ved møbler: Når dit barn rejser sig op ved at holde fast i møbler, hjælper det til udvikling af dit barns grovmotorik og balance.
Gå med støtte: Ved at holde dit barns hænder og støtte dets første skridt, hjælper du dit barn med at opbygge sin gå-evne.
Tumleleg med voksne: Leg som at trille, hoppe eller blive svinget styrker dit barns motorik og relationen imellem jer.
Babyrytmik: Musik og bevægelse kombineres i rytmiske lege, der fremmer motorisk og musikalsk sans.
Babysvømning: Vandleg og bevægelse i vand styrker barnets muskler og koordination (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Giv baby en svingtur: Tag baby i armene, og drej rundt om dig selv. Du kan også lægge baby på et håndklæde eller tæppe på gulvet og dreje rundt.
Lav sjove lyde med munden, kysselyde, pruttelyde og fløjten: Baby vil kigge undrende på dig, og hvis du er heldig, får du et smil.
Rul en bold over babys krop: Du kan både bruge en stor blød bold, som du ruller rundt på kroppen og en lille hård bold, hvis du er helt blid.
Gyng med baby: Sæt dig på en gynge på en legeplads eller i en hængekøje, og gyng frem og tilbage med baby i armene.
Dans med baby: Tag baby i armene, og dans rundt i stuen. Sæt musik på, eller syng for baby, mens I danser. Prøv både at danse helt stille og roligt og mere vildt. Du kan se på baby, hvad han eller hun synes om bevægelserne.
Giv baby en rulletur: Læg baby på sofaen eller sengen, og rul roligt baby fra den ene ende til den anden og så tilbage igen. Sørg for at holde armene nede langs siderne af baby.
Lav lyde omkring baby: Slå på en papkasse, eller skraml med noget papir, og se baby dreje hovedet for at finde ud af, hvor lyden kommer fra.
Lav ansigter: Prøv at fange babys opmærksomhed, og lav sjove ansigter, eller åbn munden på vid gab. Måske vil baby prøve at efterligne dine ansigtsudtryk.
Syng for baby: Måske har du allerede gjort det, da baby lå i maven. Uanset hvordan du selv synes, at det lyder, når du synger, så vil din baby elske det. Sæt også gerne musik på derhjemme.
Giv baby et bad: Det behøver ikke at være mere kompliceret end det. Tag en kop, og hæld langsomt vand udover baby. Vask baby med en blød svamp, eller læg en vaskeklud hen over maven på baby, og gennemvæd den løbende med vand fra karret, på den måde holder baby også lettere varmen, hvis der er lidt koldt på badeværelset.
Skærmtid som tidsrøver
Når de små begynder at udforske verden, sker der en masse vigtig leg og læring. Spædbarnets sanser og motorik udvikler sig hurtigt, og der er masser af nye indtryk at tage ind. Men det er også her, at skærmen let kan blive en fristende tidsrøver – især når man lige skal have styr på noget praktisk, finde en hurtig afledningsmanøvre eller har brug for et øjebliks ro – vi har alle været der! Men skærme kan hurtigt blive en tidsrøver. Når vi er optaget af skærmen, kan vi nemt gå glip af de små tegn og blikke, som vores børn sender for at få vores opmærksomhed. For de mindste børn er skærm ikke nødvendigt, og de vil ikke opleve, at de går glip af noget. De vokser og lærer bedst, når vi er til stede og engagerer os sammen med dem gennem læsning, sang og sjove motoriske lege.
Det betyder dog ikke, at skærmen aldrig kan bruges – vi skal også være realistiske. Hvis du vælger at bruge skærmen sammen med dit barn, kan I eksempelvis se på billeder af familien, se en kort tegnefilm og snakke om, hvad I ser, eller lave et videoopkald til bedsteforældre eller venner. Det kan skabe en hyggelig og lærerig stund, der styrker barnets nysgerrighed.
Men husk også, at dit barn først og fremmest har brug for at røre, lugte, lytte og smage – og ikke mindst spejle sig i dig. De digitale skærme kan ikke give børn samme sanselige oplevelse. Så skab plads til nærvær og de små øjeblikke sammen, hvor I kan være 100 % til stede for hinanden (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Her er nogle af Sundhedsstyrelsens anbefalinger til, hvordan du kan navigere i skærmbrug for børn under 2 år, så der stadig er masser af plads til aktiv udforskning og nærvær i hverdagen:
Ingen skærme lige før sengetid:
Skærmene kan holde de små vågne længere og gøre det sværere for dem at få nok søvn. Lad søvnen vinde over skærmen!
2. Skærmfri zone om natten: Lad telefoner og tablets blive udenfor soveværelset. Skærme kan nemlig vække barnet midt om natten og gøre søvnen mere urolig.
3. Masser af sjov udenfor skærmen: Det er vigtigt at variere skærmtid med andre sjove ting som leg, bevægelse og frisk luft.
4. Tjek dit eget skærmforbrug:
Vær opmærksom på, hvor meget du selv er på skærmen, når du er sammen med dit barn. Børn lægger mærke til det, og det kan påvirke samværet og nærværet (kilde: Sundhedsstyrelsen).