Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret fagperson, hvis du har spørgsmål om dit barns sikkerhed og fysiske rammer.
I en verden af sanser: Når dit barn udforsker livet
Dit barn bruger sine syv sanser til at forstå sig selv og den verden, barnet er kommet til (kilde: Hvidovre Hospital).
Hver sans spiller en vigtig rolle i dit barns udvikling, og som forælder har du en enestående mulighed for at støtte dit barns rejse.
Følesansen, som findes i barnets hud og slimhinder, aktiveres, når dit barn rører ved sig selv eller mærker din blide berøring. Den hjælper barnet med at forstå sin egen krop og styrker samtidig den følelsesmæssige forbindelse mellem jer (kilde: Hvidovre Hospital). Når du holder dit barn tæt, trøster eller kærtegner det, hjælper du med at skabe tryghed og varme, som er uvurderlig i de første leveår.
Ligevægts- og balancesansen hjælper dit barn med at finde sin balance, når den lille bevæger sig i forhold til tyngdekraften. Denne sans sidder i et lille organ i det indre øre, der registrerer hastighed og retning (kilde: Hvidovre Hospital). Når du støtter dit barn i at øve sig på at sidde, kravle eller stå, hjælper du barnet med at opbygge en sikker balance, som skaber grundlaget for dit barns motoriske udvikling.
Muskel- og ledsansen hjælper dit barn med at forstå, hvordan kroppen bevæger sig. Den fortæller barnet, om armene og benene er bøjede eller strakte, og hvilke muskler der arbejder. Denne sans bliver styrket, når dit barn tumler, strækker sig og udforsker sin krop – og når du leger med og bevæger dit barn, understøtter du denne udvikling (kilde: Hvidovre Hospital).
Høresansen er allerede aktiv, mens barnet ligger trygt i mors mave. Dit barn kan høre lyde som din stemme og dine hjerteslag. Derfor er der en stor tryghed for dit barn i at høre sine forældres stemmer. Efter fødslen hjælper hørelsen barnet med at orientere sig i verden. Lyde som jeres stemmer er vigtige for barnets følelsesmæssige udvikling og er med til at fremme både sprog og tale (kilde: Hvidovre Hospital).
Synssansen er den mindst udviklede sans ved fødslen, men selv fra starten kan dit barn se dig, når du holder det tæt. Dit barn kan i begyndelsen se ca. 20 cm foran sig, hvilket er netop nok til at skabe en tidlig forbindelse, når du ammer eller trøster. Omkring 6-7 måneder er synssansen næsten fuldt udviklet, og barnet begynder at se verden med helt nye øjne, hvilket åbner for endnu flere sanseoplevelser (kilde: Hvidovre Hospital).
Lugte- og smagssansen er også klar fra fødslen. Barnet bruger ofte sin mund til at udforske omgivelserne – både for at smage og mærke. Selv duften af dig kan skabe ro og tryghed hos dit barn, da lugtesansen er stærkt forbundet med følelsesmæssig nærhed (kilde: Hvidovre Hospital). Smagssansen er med til at introducere barnet til en verden af forskellige smagsnuancer, hvor den søde smag, der minder om modermælk, ofte er barnets favorit i begyndelsen.