Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling.
Fra gråd til grin: En introduktion til barnets følelsesliv og sprog
Dit barns første år er spækket med vigtige milepæle, hvor det både lærer at udtrykke sig og udvikle sig følelsesmæssigt. Som forælder er du barnets vigtigste støtte og vejleder, og din opmærksomhed og tålmodighed er afgørende for at skabe et trygt fundament for dit barn. Dit barns udvikling sker i et unikt tempo, men der er typiske faser, hvor du kan forvente at se bestemte tegn på sproglig og følelsesmæssig fremgang. I hver fase kommer der nye færdigheder og styrker, og din opmærksomhed og støtte er vigtige for, at dit lille barn kan udforske verden på egne præmisser.
Nyfødt: De første tegn på kontakt og tryghed
Fra det øjeblik dit barn kommer til verden, er den lille baby ivrigt efter kontakt. Selvom ansigtsudtryk er begrænsede, kan din lille baby tydeligt vise ubehag, behag og interesse. Din stemme og dit nærvær skaber tryghed, og barnet begynder hurtigt at skelne mellem forskellige stemmer, særligt din. Allerede her lytter babyen opmærksomt og forbereder sig på at lære sprogets rytmer (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet).
1-2 måneder: Det sociale smil
Dit lille barn begynder at smile bevidst, især når du taler til det eller ser på det. Dette ”sociale smil” markerer starten på en vigtig følelsesmæssig udvikling, hvor barnet begynder at knytte bånd og udtrykke glæde gennem mimik. Smilet viser, at barnet genkender dig og reagerer på den kontakt, du tilbyder. (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet).
2-4 måneder: Latter og nye følelsesmæssige udtryk
Nu bliver smilene hyppigere, og mange børn griner for første gang i denne periode. Det er en vidunderlig oplevelse at høre dit barns første latter, som er et udtryk for en intens glæde. Samtidig vil dit barn også begynde at udtrykke frustration, når det møder modstand eller ikke får opfyldt sine behov. Det viser, at dit barn begynder at blive mere opmærksom på sine følelser og på, hvordan det kan udtrykke dem (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet).
4-5 måneder: Første tegn på seperationsangst
Ved 4-5-månedersalderen kan mange børn begynde at opleve separationsangst for første gang, som er en naturlig del af deres udvikling (kilde: Børns Vilkår). Børn kan føle angst, når de bliver mere opmærksomme på at være væk fra deres forældre eller andre, de er trygge ved. Det er vigtigt at anerkende deres følelser og skabe trygge rutiner, så de føler sig sikre, selv når I ikke er i nærheden. En bamse eller et tæppe, som dufter trygt og hjemligt, som barnet kan have med sig og finde trøst i, når I ikke er sammen, kan være en stor hjælp.
Sådan skaber du tryghed for dit barn og dulmer barnets seperationsangst
Vis med dit blik, smil, toneleje og kropssprog, at verden er et trygt sted, når dit barn udforsker og lærer nye ting.
Engagér dig i det, dit barn laver, og sæt ord på det for at vise, at du ser og forstår, hvad der optager barnet.
Hvis du skal væk fra dit barn, så vurder, om det kan vente til barnet sover, eller om barnet kan være hos en anden voksen.
Tag eventuelt barnet med, hvis du fx skal i bad, så det kan sidde med legetøj og føle sig trygt.
Tag barnets følelser alvorligt og sæt ord på dem i stedet for blot at aflede svære følelser, fx hvis barnet er bekymret for, at du går væk.
Hjælp dit barn med at blive tryg ved andre voksne ved selv at være til stede i begyndelsen og vise ro og positivitet.
Sørg for, at den anden voksne forstår og aflæser barnets signaler, inden du forlader dit barn, så det kan føle sig tryg og få sine behov opfyldt (kilde: Børns Vilkår).
4-6 måneder: Tidlig samtale og humor
I takt med at dit barn bliver mere opmærksom på sine omgivelser, vil den lille også begynde at eksperimentere med forskellige lyde og pludren. Barnet begynder selv at kunne tage initiativ til at starte en ”samtale” med dig, uafhængigt af om du taler først. Samtidig vil du bemærke, at dit barn kan vise overraskelse i sit ansigtsudtryk, især når du gør noget uventet eller sjovt – en tidlig form for humor, som er en glæde for jer begge. (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet).
6-8 måneder: Pludren og tydeligere kommunikation
Dit barn begynder nu at pludre med gentagne stavelser som ”dada” og ”mama”, og sproget begynder stille og roligt at tage form (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet). I denne periode begynder dit barn også at tage mere initiativ til hyggeligt samvær – for eksempel ved at smile til dig for at få din opmærksomhed. Det er også her, barnet kan udtrykke sin frustration mere tydeligt, for eksempel ved at græde eller vise med ansigtsudtryk, at noget ikke er, som det ønsker. Dit barn bliver nu bevidst om, hvem der kan hjælpe det, hvilket ofte er dig eller andre nære omsorgspersoner. (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet).
8-9 måneder: Forståelse af simple ord
Dit barn vil nu begynde at forstå simple ord som ”mor”, ”far” og ”hej”. Samtidig bliver pludren mere varieret, og du vil høre nye kombinationer af lyde, fordi dit barn eksperimenterer med sproget (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet). Dit barn bliver mere bevidst om sine følelser og vil ofte udtrykke dem mere intenst – både som glæde over nye opdagelser, fx når det lærer at kravle, men også frustration over udfordringer (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet).
10-12 måneder
Forståelse af ord og udvikling af følelser Mange børn begynder nu at forstå korte sætninger som ”er du sulten?”, og kan bruge enkle ord eller lyde til at kommunikere deres behov (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet). Samtidig bliver dit barn mere følelsesmæssigt modent og kan reagere tydeligere i situationer, hvor det føler sig usikkert – som når det skal sige farvel til jer eller møder nye mennesker. Det er en normal del af udviklingen, hvor dit barn lærer om tryghed og tilknytning (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet).
11-14 måneder: De første ord og selvstændighed
I denne periode siger mange børn deres første rigtige ord. Det kan være ”mor”, ”far” eller navne på ting i jeres dagligdag. Ordene kommer ofte med en kæmpe glæde, når barnet opdager, at det kan få sine behov kommunikeret igennem klart og tydeligt. Samtidig vil du opleve, at dit barn nu kan udtrykke sine følelser mere bevidst og på egen hånd, og sproget bliver dermed en vigtig del af den lilles nye selvstændighed (kilde: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet).
Dit barns sprog udvikler sig side om side med evnen til at vise følelser. Hver gang du taler med dit barn, smiler til barnet eller reagerer på barnets forsøg på kommunikation, styrker du den lilles evne til at forstå og bruge sproget. Det samme gælder, når du støtter dit barn i at udtrykke sine følelser – både glæde og frustration.
Dit barn vil efterhånden lære at bruge ord til at beskrive, hvad det vil, hvad det føler, og hvad det har brug for – og det giver dit barn en ny form for kontrol og selvstændighed.
Som forælder kan du støtte processen ved at give dit barn plads til at prøve tingene selv samtidig med, at du er der til at hjælpe og opmuntre. Når du skaber et trygt miljø, hvor barnet kan lege med både sprog og følelser, giver du det de bedste muligheder for at vokse op sundt og stærkt.