Ansvarsfraskrivelse:  Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling.  

Første smil, første skridt: Glæden ved at se sit barn udvikle sig motorisk

Helt fra dit barn bliver født, til det fylder ét år, vil du opleve store fremskridt – både motorisk og følelsesmæssigt. Det er en tid fyldt med spænding og nye oplevelser, som de første smil, latter og fysiske milepæle som at sidde, kravle, stå og gå.  

Her får du en oversigt over nogle af de typiske udviklingstrin, men husk, at hvert barn er sit eget med sin egen individuelle udvikling. Udviklingen varierer nemlig ofte fra barn til barn, så lad være med at sammenligne for meget. Alle børn udvikler sig i deres eget tempo, og det, der er normalt for ét barn, kan være anderledes for et andet. Som forælder er din rolle at støtte og opmuntre dit barn i dets naturlige udvikling. Hvis du er bekymret eller usikker på, om dit barn udvikler sig, som det skal, er det altid en god idé at kontakte sundhedsplejersken for råd og sparring. 

6 uger: Dit barns første kontakt   

Omkring 6-ugersalderen kan dit barn begynde at følge personer eller genstande med øjnene. Ved dette stadie kan du også høre de første pludrelyde, som er barnets forsøg på at kommunikere. På dette tidspunkt bruger barnet arme og ben aktivt, kan dreje hovedet fra side til side, når det ligger på ryggen, og løfte hovedet en smule, når det ligger på maven (kilde: Sundhed.dk). 

 

6-8 uger: De første smil   

Omkring 6-8 uger vil dit barn ofte begynde at smile, især som reaktion på kontakt med dig og andre (kilde: Sundhed.dk). Det første grin følger typisk omkring 3-4-månedersalderen. Denne tidlige kontakt er afgørende for dit barns sociale og følelsesmæssige udvikling (kilde: Sundhedsstyrelsen

 

0-3 måneder: Hovedløft og tid på maven   

I de første måneder arbejder dit barn på at styrke nakkemusklerne ved at arbejde på at løfte hovedet, når det ligger på maven. Dette er en vigtig del af den motoriske udvikling og forbereder dit barn på at kunne sidde og kravle senere. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn får lov at ligge på maven flere gange dagligt, når de er vågne. Nogle børn synes, det er sjovt og dejligt, mens mange brokker sig og giver udtryk for, at det er lidt anstrengende. Har baby mavekneb, kan det også være mindre rart at ligge på maven. Derfor kan det også skifte fra dag til dag, om den lille synes, det er rart, så prøv med helt korte, men hyppige intervaller, fx 10 sekunder.  

 

3 måneder: Blik, lyde og greb   

Omkring 3-månedersalderen vil dit barn begynde at vende hovedet efter og reagere på lyde. På dette stadie kan barnet også holde en god øjenkontakt, pludre aktivt og begynde at åbne hænderne for at gribe efter ting – dog mest til siderne. På maven vil dit barn kunne løfte hovedet til 90 grader og hvile på albuerne (kilde: Sundhed.dk). 

 

4-6 måneder: Sidder med støtte   

Når dit lille barn er mellem 4 og 6 måneder, vil dit barn begynde at kunne sidde oprejst – først med støtte og senere uden (kilde: Sundhed.dk). At kunne sidde selv giver barnet nye muligheder for at lege og udforske verden omkring sig. Sundhedsstyrelsen understreger, at det er vigtigt at give børn i denne alder mulighed for fri bevægelse og undgå for meget tid i fastlåste stillinger som autostole og skråstole. 

 

6 måneder: Øget nysgerrighed og motorisk udvikling   

Når dit barn er omkring 6 måneder, bliver barnet mere opmærksom på omgivelserne. I dette stadie vil barnet begynde at følge ting i 180 graders bevægelser, gribe og slippe genstande, række ud efter ting og rulle rundt. På dette tidspunkt vil dit barn også begynde at løfte sig op fra gulvet og strække sig efter legetøj, hvilket er vigtige milepæle i den motoriske udvikling (kilde: Sundhed.dk). 

 

8 måneder: Leg og genkendelse 

Omkring 8-månedersalderen kan dit barn vinke og deltage i sociale lege, som klappe, klappe kage og ”borte tit tit”. Samtidig vil dit barn, i langt højere grad end før, kunne skelne mellem fremmede og kendte mennesker, som det har knyttet sig til. Dit barn kan også nu tage fat om legetøj med hele hånden og flytte sig, når det ligger på maven (kilde: Sundhed.dk). 

 

7-10 måneder: Kravl og bevægelse   

Mellem 7 og 10 måneder vil dit barn typisk begynde at kravle. Denne fase kræver, at barnet lærer at koordinere sine arme og ben, og det er vigtigt, at barnet får plads og tid til at udforske gennem bevægelse (kilde: Sundhedsstyrelsen). Dette er også en tid, hvor dit barn virkelig får mulighed for at udvide sin nysgerrighed. 

 

9-12 måneder: At stå og tage de første skridt   

Omkring 9-12-månedersalderen vil dit barn begynde at rejse sig ved hjælp af møbler eller støtte fra dig. De første skridt uden støtte kommer typisk når dit barn er mellem 9 og 15 måneder. Det anbefales derfor, at du giver dit lille barn tid til at udvikle sig i sit eget tempo – der er ingen grund til hastværk (kilde: Sundhedsstyrelsen).   

 

10-12 måneder: Sociale færdigheder og sprogudvikling   

Når dit barn er omkring 10-12 måneder, vil det ofte reagere på sit navn, begynde at imitere talelyde og sige enkle ord som ”mor” og ”far” (kilde: Sundhed.dk). Her vil dit barn også kunne forstå enkle kommandoer og deltage i sociale lege som at vinke eller klappe. Dit barn kan nu også bruge pincetgreb, som er evnen til at tage og holde ting med tommel-, pege- og langefinger, som viser en finmotorisk udvikling (kilde: Sundhed.dk). 

 

18 måneder: Går og leger   

Når dit barn er 18 måneder, kan det typisk gå uden hjælp og måske forsøge at spise selv med en ske. Barnet kan også stable 3-4 klodser, hvilket viser fremskridt i både motorik og problemløsning (kilde: Sundhed.dk). Denne fase handler generelt meget om at udforske og interagere med verden på nye måder.