Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling.
Farvel til sutten – hvornår og hvordan?
At sige farvel til sutten er en stor milepæl, både for dig som forælder og dit barn. Det er en proces, der kan vække mange følelser – både glæde over den nye udvikling og måske en smule vemod over at sige farvel til noget, der har været en stor tryghed i hverdagen.
Men hvornår er det egentlig tid til at sige farvel, og hvordan gør man det på en blid måde, der føles rigtig for både barnet og forældrene? I denne artikel får du råd og tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn videre, finde den bedste måde for jer at slippe sutten på, og hvad du kan gøre, hvis dit barn fortryder at have sagt farvel.
Sådan hjælper du dit barn af med sutten
For mange børn er sutten en trofast følgesvend, men på et tidspunkt skal den lægges på hylden. De fleste børn begynder selv at miste interessen omkring 12-15-månedersalderen, men det er forskelligt fra barn til barn, hvornår de er klar – og hvordan overgangen bliver nemmest.
Nogle børn slipper sutten uden de store problemer, mens det for andre kan være lidt sværere. Et lille trick kan være at prikke et hul i sutten – så mister den sin magi, og barnet mister ofte interessen af sig selv.
Efter 6-månedersalderen bliver sutten ofte mere end bare noget at sutte på – den bliver også en vigtig tryghed. Derfor kan det føles som en stor forandring at skulle undvære den, både for barnet og forældrene (kilde: Sundhed.dk).
Hvis du er i tvivl om, hvornår eller hvordan sutten bedst udfases, kan du altid tage en snak med sundhedsplejersken og få gode, personlige råd til en blid overgang.
Sådan kan I vinke farvel til sutten – med et smil på læben
At slippe sutten kan være en stor ting for både dig som forælder og dit barn. Men det behøver ikke at være trist – det kan faktisk være en hyggelig og sjov oplevelse. Her får du nogle kreative idéer til, hvordan I kan afslutte suttekapitlet på en positiv måde:
Hænge den på et suttetræ:
Mange parker og legepladser har et suttetræ, hvor børn kan hænge deres sut op sammen med andres.
Give den til julemanden:
Mange storcentre og julemarkeder har en julemand, der gerne tager imod sutter og lover at give dem videre til andre små børn, der har brug for den.
Sende den til suttefeen:
Læg sutten i en lille kasse eller pose og stil den frem natten over. Måske kommer suttefeen og bytter den til en lille gave eller en fin tegning som tak.
Pakke den ind og give den til en “baby”:
Fortæl barnet, at der er små babyer, som har brug for en sut. Sammen kan I pakke sutten ind, og stille den frem til postbuddet.
Lave en suttefest:
Fejr den store dag med en lille fest, hvor barnet får en is, en ballon eller en lille gave for at være blevet ”stor nok” til at undvære sutten.
Alternativer til sutten, når barnet savner sin tryghed
At sige farvel til sutten kan være en stor omvæltning for dit barn, og det er helt naturligt, at der opstår øjeblikke, hvor dit barn savner den tryghed, sutten gav. Hvis dit barn fortryder at have sagt farvel eller føler sig utrygt, er der heldigvis flere måder, I kan skabe ro og komfort på, så overgangen bliver lidt lettere.
Svøb dit barn i et tæppe og hold det tæt.
Den blide indpakning og nærhed kan hjælpe med at berolige dit barn.
Giv en blid gyngetur i armene eller i en stol.
Den rytmiske bevægelse kan give dit barn en følelse af ro og tryghed.
Syng en stille sang.
Din stemme kan være lige den trøst, dit barn behøver for at finde ro.
Prøv babymassage.
En blid massage kan både berolige og styrke båndet mellem jer.
Spil rolig musik.
Den rette musik kan skabe en afslappende atmosfære.
Distraher med leg og hyggelige aktiviteter
For ældre børn kan en god, engagerende leg eller aktivitet være en dejlig måde at tage tankerne væk fra sutten på.
Det er helt okay, hvis dit barn ikke er klar lige med det samme. Det vigtigste er at finde en rytme, der føles rigtig for både dig og barnet. Sørg for, at overgangen sker med masser af tålmodighed og tryghed, så dit barn føler sig set, hørt, støttet og elsket undervejs.