En god lur i det fri – dét skal du huske
At få din lille til at sove kan være en kunst, og når det gælder udendørs søvn, kan det blive en endnu større udfordring. Men bare rolig! Med de rette forberedelser kan du gøre udendørs søvn til en skøn oplevelse for dit barn.
I denne artikel kan du læse mere om, hvornår det kan være relevant for dit barn at sove ude, hvordan du klæder dit barn ordentligt på til det, hvor barnevognen skal stå i forskellige vejrforhold, hvordan du håndterer myg og andre småforstyrrelser.

Hvornår er barnet klar til at sove ude?
Først når det lille barn er begyndt at tage på i vægt og i øvrigt trives godt, er det være relevant at lade det sove ude. Frisk luft kan gøre underværker, såsom at styrke barnets immunforsvar, forbedre søvnkvaliteten og give masser af frisk luft, men det er vigtigt at tage hensyn til vejret og sørge for, at barnet har det behageligt undervejs. (kilde: Sundhedsstyrelsen). Barnet skal være klædt på efter vejret, så det hverken bliver for varmt eller koldt, og det kan derfor være en god idé at tjekke temperaturen ved at mærke på barnets nakke eller bryst – her kan du bedst fornemme, om det føles tilpas (kilde: Sundhedsstyrelsen). Små børn, især dem under 1 år, skal tilses ofte, når de sover udenfor, da de kan have svært ved at vise, hvis de fryser. Fordi de ligger stille, afkøles de hurtigere, især når det er koldt. Derfor er det ekstra vigtigt at holde øje og sikre, at barnet har det godt under hele luren (kilde: En god start).
Klæd dit barn ordentligt på
Når du skal klæde dit barn på til at sove udenfor, er det vigtigt at tænke på lag-på-lag-princippet. Det sikrer, at dit barn har den rette temperatur, uanset om det er varmt eller koldt udenfor.
Varmt vejr
I sommermånederne kan det være fristende at klæde dit barn let. Men husk, at det stadig kan blive køligt i skyggen, især hvis det blæser (kilde: En god start). En let bomuldsdragt og en hattedragt med bred skygge kan hjælpe med at holde solen væk og holde temperaturen stabil.
Koldt vejr
Når temperaturen falder, er det vigtigt at sørge for, at dit barn er godt pakket ind. Vælg f.eks. en varm, vindtæt overjakke og en fleeceundertrøje under. Brug også gerne en hue, der dækker ørerne, da spædbørn er særligt følsomme over for kulde (kilde: En god start). Er det koldere end 10 minusgrader, må du ikke lade barnet sove ude (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Hvor skal barnevognen stå?
Placeringen af barnevognen er lige så vigtig som, hvordan du klæder dit barn på. Her er nogle tips til, hvor du kan placere barnevognen i forskellige vejrforhold:
Sommer
Find et sted i skyggen, hvor dit barn kan sove uden at blive for varm. En parasol eller en skygge fra et træ kan være perfekt. Myggenet kan være en god idé om sommeren, hvor myg kan være en plage. Erstat det ikke med en stofble, da den kan begrænse luftcirkulationen og øge risikoen for for høje temperaturer (kilde: En god start).
Vinter
Stil barnevognen et sted, hvor den er beskyttet mod vind og kulde, fx nær en bygning eller i læ. Husk at sikre, at barnevognen står sikkert og ikke er udsat for vejrskift, som kan påvirke temperaturen. Isoler gerne vognens bund og sider med et lag avispapir (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Regn
Barnevognen bør stå under et overhæng eller et tag, så vognen forbliver tør. Du kan også bruge et regnslag, der dækker barnevognen, så vandet ikke rammer den (kilde: En god start).