Bliv klar til fødslen: Tasken, tøjet og hospitalet tur/retur
Det skal du have i hospitalstasken
Hospitalstaske? Kan hospitalet ikke stille an med det meste, spørger du måske dig selv. Og jo, det kan de ganske vist, men mange fødende og fødselspartnere oplever at have glæde af en godt pakket taske som en ekstra tryghed, når I skal afsted, og ikke stresser over om, man mon har pakket det hele. At pakke tasken er også en god måde at forberede sig til selve fødslen, fordi du kommer til at tænke på alt det, der nu skal ske.
Hospitalstasken bør som minimum indeholde vandrejournal og sundhedskort samt skiftetøj og toiletsager. Har du særlige præferencer ift. smertelindring og fødestillinger eller lign., så notér dem endelig på en seddel og medbring den til jordemoderen.
Hospitalstasken til mor og forælder
Vandrejournal.
Sygesikringskort.
2-3 sæt skiftetøj til dig selv, hvis ikke du vil nøjes med hospitalstøj. Pak evt. en cardigan, som du nemt kan knappe op, når du skal amme og lægge hud-mod-hud – hvad end, du forbinder med komfort.
Efterfødselstrusser, hvis ikke du vil nøjes med hospitalets.
Efterfødselsbind. Det har de på fødegangen, men har du en præference her, så tag dine egne med.
En amme-bh. Vent evt. med at investere i for mange dyre amme-bh'er, til mælken er løbet til.
Ammeindlæg.
Hovedpude, hvis du gerne vil sove med din egen.
Toilettaske – du kan fx fylde den med en tandbørste og tandpasta, deodorant, ansigtscreme, ansigtsrens, vatrondeller, shampoo, balsam, hårelastikker, hårbørste og andre personlige hygiejneprodukter.
Køle-varmepose, som er multifunktionel og kan bruges som både isbind efter vaginal fødsel eller opvarmet, når mælken skal løbe til.
Hjemmesko.
Mobil.
Oplader.
Snacks. Du ved ikke, om veerne starter efter et af dagens større måltider eller midt om natten, så sørg for at have nok at spise af surt, sødt og salt. På hospitalet er der mad til dig, og man kan tilkøbe mad til sine pårørende under opholdet, men der er ikke snacks og lignende.
Drikkevarer. Man bliver utroligt tørstig, når man føder. Når man trækker vejret intenst, bliver man tør i halsen, og da kroppen også har brug for energi, er det dejligt med noget andet end vand. Juicebrikker og saftevand er helt perfekt! Der er altid vand og saft på fødestuen, men foretrækker du noget andet, skal du selv sørge for det.
Skylleflaske til underlivet kan være rart at have til, når du skal på toilettet efter fødslen.
Da den typiske fødsel sker mellem uge 37 og uge 42 (kilde: Sundhed.dk), anbefales hospitalstasken at stå klar fra uge 37. Du har sikkert mange ting, du tænker, du gerne vil have med, men du får ikke nødvendigvis brug for så meget, så prioritér det vigtigste.
Hvis du har planlagt kejsersnit
Vi kalder dem for kejserinder. En ærefuld titel til kvinder, som gennemgår et kejsersnit. Med titlen følger ikke den store forskel på, hvad du bør pakke i din hospitalstaske, som hvis du skulle føde vaginalt. Ved kejsersnit kan du dog ofte forvente længere indlæggelsestid, og det kan naturligvis kræve ændringer i din pakkeliste. Sørg derfor for at have rigeligt tøj med, der sidder løst på maven, er nemt ift. amning og gerne kommer godt op over navlen, så det ikke gnaver i operationssåret.
Hospitalstasken til baby
Autostol, hvis I kører hjem.
Køredragt til hjemturen.
Babytæppe/-svøb eller babydyne.
2-3 sæt tøj. De fleste kan godt lide at vælge en særlig fin dragt eller sød hue, som baby skal have på, når de første gang kommer hjem. Hvis I har andre børn i forvejen, kan det også være, at du vil have den samme dragt med til den lille ny.
Et par stofbleer.
Sokker.
Luffer og hue, hvis det er vinter.
Hospitalet har naturligvis bleer klar til baby, men hvis du synes, det er rart allerede at lære sine egne bleer at kende fra starten, kan det være en god idé at medbringe jeres egne.
Tøj skal man selv sørge for. Har du termin i vintermånederne, er blødt og varm uld et sikkert hit, så din baby kan holde sig varm uden at overophede. En varm vinterdyne, et sæt luffer og hue vil også være godt for det nyfødte vinterbarn, når det for første gang skal ud i den kolde, friske luft. Uanset om du venter et sommer- eller vinterbarn, skal du huske sokker til de små fødder, da nyfødte ikke selv kan regulere deres kropstemperatur, og fødderne ofte er det første, som bliver kolde.
Vask babys tøj før brug
Foruden at vaske tekstiler inden brug, er det også en god idé at sidde eller ligge med det tøj, dyne og tæppe, som du måtte svøbe din nyfødte i, så det dufter af dig. Din nyfødte baby har nemlig en stærk lugtesans, som han eller hun bruger til at genkende, hvor der er rart og trygt at være. Nemlig hos dig!
Forbered turen til hospitalet
Når fødslen nærmer sig, er der flere ting, der kan gøre forberedelserne lettere og mindske travlheden. Det handler ikke kun om at pakke en god hospitalstaske med det nødvendige til både mor og baby, men også om at planlægge turen til hospitalet og sikre, at alt er klar, når den lille kommer hjem. Fra at have styr på vejen til hospitalet, til at vaske babys tøj før første brug – disse forberedelser hjælper dig med at fokusere på det vigtigste: den kommende fødsel og jeres nye start som familie.
Turen til hospitalet kan gå hurtigt, men føles langsom, når du bare gerne vil frem. Uanset hvor langt du har til hospitalet, er der ting, som kan hjælpe dig på vej.
Medbring et engangsunderlag, man som fødende kan sidde på i bilen, hvis vandet går, mens I er på vej til hospitalet.
Sørg for at have styr på, hvor I skal hen på hospitalet, så I ikke skal løbe rundt for at finde den rigtige afdeling, når tiden er inde.
Sørg for, at vedkommende, du har ved din side under fødslen, har telefonnumre til den nærmeste familie, venner og hvem du/I ellers ønsker at kontakte, når fødslen går i gang og de nærmeste skal opdateres undervejs.
Autostol til babys første køretur
Mens tøj altid er til at skaffe, efter baby har meldt sin ankomst, er autostol eller lift rart at have styr på inden. Forventer du at køre hjem i bil med baby efter fødsel, skal det nemlig være med en godkendt autostol eller en babylift, der matcher størrelse nyfødt. Det kan være tidskrævende at finde den helt rigtige autostol, øve montering, trepunktssele og isofix, så derfor kan det være rart at have på plads før, bilen får en ekstra passager.
En babyautostol kan bruges fra barnet er nyfødt, til barnet er cirka 15 måneder gammel (kilde: Rådet for Sikker Trafik). I babyautostolen har baby sin ryg mod kørselsretningen og sidder sikkert.
Du kan også købe en brugt autostol, men tjek datomærkningen på bagsiden. Alle autostole har en datomærkning, fordi plast kan blive for gammelt og splintre. Typisk siger man, at en autostol har en levetid på cirka 10 år, men det afhænger selvfølgelig af, hvor meget den er blevet brugt. Vær derfor sikker på, hvornår autostolen er fra, hvis du overvejer at købe en brugt autostol. Køb aldrig en autostol med skader, eller som har været involveret i en trafikulykke, da det kan forårsage defekter.
Her er nogle råd til brug af autostol, så du kan være sikker på, at jeres første køreture bliver både tryg og komfortabel (kilde: Forbrugerrådet Tænk):
1. Find den rette autostol til din lille ny
Først og fremmest skal autostolen passe til dit barn, som de næste måneder vokser sig større og stærkere. En autostol til nyfødte passer til børn på 0-13 kg eller op til 85 cm – perfekt til de første 15 måneder af dit barns liv (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
2. Placer autostolen bagudvendt
For maksimal sikkerhed skal din baby sidde bagud vendt i bilen, så stolens ryglæn kan tage stødet, hvis uheldet er ude. Den beskyttelse er afgørende for en lille krop, der endnu er under udvikling (kilde: Forbrugerrådet Tænk).
3. Bagsædet er din ven
Den sikreste plads for autostolen er på bagsædet. Hvis du alligevel vil have dit barn tæt ved dig på forsædet, skal du huske at deaktivere airbaggen, da den kan ellers være farlig for dit barn (kilde: Forbrugerrådet Tænk).
4. Isofix eller 3-punktssele?
Isofix er den nemme og sikre løsning – klik stolen fast i de to små metallbøjler, der sidder skjult mellem bilens sæde og ryglæn, og så er I klar til at køre. Hvis din bil ikke har Isofix-system, kan du også bruge bilens klassiske 3-punktssele til at sikre stolen (kilde: Forbrugerrådet Tænk). Det gøres ved at montere autostolen de steder, hvor der normalt sidder standard integrerede seler.
Barselshotel
Som førstegangsfødende har man siden 2023 haft ret til to overnatninger på barselshotel efter fødslen, hvis det er jeres ønske. I så fald, skal I huske at sige det til personalet, da de måske ellers vil gå ud fra, at I tager hjem igen kort efter fødslen. Ønsker I som familie at komme hjem før tid og blive udskrevet 24 timer efter fødslen, har I ret til et hjemmebesøg på andendagen med den lille ny i hjemlige omgivelser.