Barselsbesøg: sådan deler du behov og ønsker med omverden
Nyt liv i en forevig forandret verden. Sådan kan det føles, når du endelig har dit nyfødte barn i armene og er landet godt hjemme i sofaen. Der er mange nye ting at forholde sig til – og særligt mange nye dufte, lyde og indtryk for den lille, når familie og venner vil komme på besøg. Barselsbesøg kan være hyggelige og spændende for både forældre og besøgende, men livet med den lille ny kan også være overvældende, så hvordan får I den bedste oplevelse med barselsbesøgene? Og hvorfor kan barselsbesøg ende med at være en belastning? Kan du være bekendt at takke nej til barselsbesøg af bedsteforældre og andre velmenende mennesker?
Det korte svar er: Ja!
Som nybagt forælder kan du opleve at være ekstra sårbar og have alle følelserne uden på tøjet. Det er en ganske naturlig tilstand at finde sig selv i – midt i al glæden. Man kalder det følelsesmæssigt åben, hvilket gør, at du er i stand til at opfange selv de mindste signaler og behov fra babyen. Det nye familiemedlem tager al fokus, og det kan virke svært at rumme og prioritere andre relationer end den, du har til dit barn. Også dine egne følelser, kan du mærke ekstra meget: Glæden er større, men du oplever måske også at blive hurtigere ked af det.
Derfor kan det også være nødvendigt for dig at koncentrere dig om jer som familie, eller dig som forælder og ikke mindst din baby de første uger, så I har ro til at finde melodien i en ny hverdag med nye vaner og rutiner. Uanset om I oplever det som en hjælp, at farmor eller mormor eller en helt tredje er på besøg og måske tager fra med større søskende eller giver en hånd med den lille, eller I bare har brug for ro, så er det jer, der bestemmer hvordan og hvornår, I gerne vil have besøg, så I får den bedst mulige oplevelse med barselsbesøg.
Forventningsafstem derhjemme og med de nærmeste
Er I to om barnet kan det være rart at forventningsafstemme, hvor mange barselsbesøg I forestiller jer at kunne rumme og hvor længe, de må vare. For det er ikke sikkert, I er samme sted. Mens den ene stolte forælder måske har behov for at vise barnet frem, har den anden stolte forælder måske brug for ro.
Er du førstegangsforælder, kan det være svært at vurdere, hvad overskuddet og lysten rækker til, og derfor kan I altid tjekke ind hos hinanden igen og ændre i den plan, I ellers havde lagt. Det kan samtidig også være en anledning til at tale med de nærmeste om jeres behov og forventninger til barselsbesøg. Foretrækker I fx at have de første dage for jer selv, så kan I, i god tid inden barnet er kommet til verden, melde det ud til de nærmeste. Når først barnet er kommet til verden, kan det være svært at sætte grænser og muligvis skuffe sine nærmeste.
Er du alene om barnet, kan det omvendt være skønt med flere hænder og øjne på babyen. Det kan derfor være rart for omverden at vide, hvordan de bedst muligt hjælper dig, hvornår de trænger sig på, og hvornår de er velkomne. Oplever du, at folk ringer, skriver og inviterer sig selv på barselsbesøg uden en egentlig invitation? Husk, I er i jeres gode ret til at takke nej. Lav evt. en aftale om, at du selv siger til, når der er overskud og lyst til besøg.
Gæsterne kommer med kagen
Barselsbesøg behøver ikke at kræve alverdens energi og planlægning. Er der noget, du har brug for? Mange nybagte forældre sætter pris på, at de besøgene selv medbringer kagen, hvis man har aftalt at mødes til eftermiddagskaffe, så man som nybagt forælder ikke skal tilføje endnu et punkt til sin i forvejen lange to do-liste.
Anledning til praktisk hjælp
Du kan også spørge gæsterne, om de mon vil handle lidt ind til dig på vejen, lægge en vask sammen eller hjælpe med rengøringen, når nu de er der. Mange vil gerne hjælpe, hvis bare de ved med hvad og hvordan, så vær ikke bange for at spørge. På den måde kan gæsterne føle sig inkluderede og værdifulde, mens du får streget praktiske gøremål og andet fra listen.
Sæt tydelige (tids-)rammer
Hvor lang tid vil du gerne have besøget varer? Fortæl gerne dine gæster, hvor lang tid de skal regne med at blive. Det er ganske naturligt, at du som forælder og barnet ikke har overskud til mere end en time. Det er også en omvæltning for det nyfødte barn. Baby har været vant til at ligge i maven afskærmet fra omverden i ro og mag uden alle de lys og lyde. Skulle gæsterne glemme tiden midt i al hyggen, så nævn, at tiden vist er ved at være gået. Det er en pæn måde at bede dem om at gå, og det vil de fleste forstå. Hvis ikke, kan et flaskemåltid eller en amning også være en anledning til at tage en pause i et andet værelse eller vinke på gensyn.
Det er okay at aflyse
Livet med en nyfødt baby kan være umuligt at planlægge. Har det været en svær nat, driller amningen, eller er barnet ked af det, så overvej, om det ikke er bedst at aflyse. Igen – din fornemmeste opgave er at passe på din baby og dig selv.
Når barselsbesøg bliver en belastning
Er barselsbesøgene ikke længere til glæde, og føles det ikke længere som om, du gør det for din eller dit barns skyld? Måske har du været for optimistisk i forhold til, hvad du egentlig kunne rumme, eller så kræver besøgene for meget af dig som forælder. Det er ofte en fejl, som mange førstegangsforældre begår. Selvom man har gode intentioner, når man gør så meget som muligt for sine gæster, kan det ende med at tage pusten fra én. Det kan føles som et stort projekt, hvis du forventer, at der er ryddet op, gjort rent, stillet an og planlagt lure og måltider efter de forskellige besøg.
Er det tilfældet, kan det være en god idé at stoppe op og spørge dig selv, hvad du har brug for. Måske du bør begrænse antallet af barselsbesøg endnu mere, måske bør du genoverveje alt det forarbejde, der ligger før et besøg. De fleste mennesker ved godt, at man som nybagt forælder har al tid og samtidig ingen tid. Første prioritet er babys og dit ve og vel. Så skru ned for forventningerne til besøgene og tænk mere på, hvordan barselsbesøgene kan være en god oplevelse for jer. Ikke blot for jeres gæster. Så bliv du bare i din boble – verden venter.