Ansvarsfraskrivelse:  Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling.  

Barnevogn eller kombivogn?

Når du venter barn, er valget af den rette vogn en vigtig beslutning. Barnevogn eller kombivogn – hvad passer bedst til jeres behov? Selvom de kan ligne hinanden, har de forskellige funktioner, fleksibilitet og anvendelsesmuligheder. Det er derfor op til jer og jeres behov at afgøre, hvilken af de to, der er den bedste løsning for jer.  

Sådan vælger du den rette vogn til jeres familie

Fordelen ved den klassiske barnevogn er, at dit barn kan bruge og sove i den indtil, det fylder 3 år eller deromkring. Den er stor og robust, hvorfor den også fylder mere på fortovene og er sværere at manøvre rundt med.  

En kombivogn har den klare fordel at kunne agere både barnevogn og klapvogn. Altså får du to i én. Samtidig er den heller ikke så stor som den klassiske barnevogn, hvilket dog også betyder, at dit barn tidligere vokser ud af den. Hvor den klassiske barnevogn måler mellem 92-98 cm, måler kombivognen kun 70-75 cm.  

Hvis du bor i byen, vil du opleve, at de fleste kører rundt med svingbare forhjul, der drejer ligesom på cyklen. Det er smart, når du skal manøvre rundt om butikker og ned ad smalle fortov. Bor eller bruger du derimod meget tid i naturen på skovbund, ad grusveje og grønne stier, så vil store hjul og god affjedring måske være mere oplagt for jer. 

Uanset hvilken vogn du foretrækker, anbefales det at tage ud og prøve forskellige modeller og mærker for at se, hvordan de er at håndtere og gå med.  

Her er nogle spørgsmål, du kan stille dig selv og sælgeren: 

  • Er den let at klappe sammen? 

  • Har den en trinløs kaleche, der nemt kan slås op og ned? 

  • Kan håndtaget indstilles i højden? 

  • Måske har vognen en vuggefunktion, så du ikke behøver? 

  • Kan du skifte fra en babyindsats til en klapvognsindsats? 

  • Har vognen lommer i siden til opbevaring? 

  • Er der plads til en taske under barnevognskassen? 

  • Kan du åbne for ventilation i kalechen på varme sommerdage? 

  • Har den indbygget myggenet og regnslag? 

  • Er der kopholder? 

  • Har den punkterfrie hjul, og hvor støddæmpende er de? 

Hvis ikke et myggenet, solsejl eller en sele, følger med vognen, så sørg for at tilkøbe det, som passer præcis til din barnevogn. 

Det kan godt betale sig at tænke langsigtet, når du skal ud at købe barnevogn. Ved du, at du med tiden vil ønske dig flere børn, er det en god idé at investere i kvalitet og holdbart design, som du også kan have glæde af senere. Mange barnevogne kan også fås med søskendesæde. 

Sikkerhed i barnevognen

Vælger du en barnevogn, bør du være opmærksom på, at den skal have en ramme, der understøtter barnevognskassen og sikrer, at vognen kører stabilt – fx når du skal over kantstenen.  

Hvis barnevognen eller klapvognen er godkendt med betegnelsen "DS/EN 1888", kan du være tryg ved, at den lever op til de fælleseuropæiske sikkerhedskrav (kilde: Sikkerhedsstyrelsen). Et af kravene til en sikker barnevogn er, at den skal være stabil, og at kassen skal sidde sikkert på stellet. Sammenklapningsmekanismen skal også have to trin for at minimere risikoen for, at vognen klapper sammen. For at forhindre at dit barns hoved skulle komme i klemme, skal afstanden mellem styr og barnevognskasse også have en vis størrelse. Barnevognen skal have fastmonterede ringe til selen, og der må ikke være nogle løsdele, som din baby kan pille af og tage i munden. Derfor må der ikke findes snore, hanke eller andre genstande, som dit barn få rundt om halsen, eller åbninger ind til mekanikken, som barnet kan få fingrene i klemme i.    

Sådan undgår du ulykker med barnevognen – en tjekliste 

  • Husk altid at slå bremserne til, når barnevognen står stille – det giver både dig og din baby ro. 

  • Sørg for, at barnevognen er helt korrekt slået op, og at kalechen sidder sikkert, før du lægger barnet i. 

  • Tjek, at alle sikkerhedsmekanismer er fastgjort, som de skal være. 

  • Når dit barn begynder at kunne trække sig op, så husk at bruge en barnevognssele for ekstra sikkerhed. 

  • Undgå at hænge pusletasker eller andre ting over styret, medmindre vognen er lavet til det – så risikerer du ikke, at den vælter. 

  • Husk også at være opmærksom på, hvor meget barnevognen kan bære, så den ikke bliver overbelastet med bagage. 

  • I de varme måneder kan du lægge et myggenet over barnevognen, når din baby tager en lur udenfor. 

  • Mærk jævnligt i nakken på din baby for at sikre, at den har en behagelig temperatur. 

  • Når temperaturen er under 10 minusgrader, bør barnet ikke sove udenfor (kilde: Sundhedsstyrelsen). 

 

Vedligeholdelse af barnevognen

Jo bedre du passer på barnevognen, desto længere holder den, og den vil altid være klar til hverdagens ture. Med lidt regelmæssig pleje kan du holde den i fin stand: Efter en tur på mudrede stier eller saltede veje er det en god idé at tørre vognen af med en fugtig klud. I fugtigt vejr kan det også være praktisk at tage madrassen ind, så der ikke samler sig fugt i vognen. På den måde holder du barnevognen både pæn og klar til næste tur.