Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er ment som vejledning og bør ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning. Vi anbefaler altid, at du søger råd hos en kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål om dit barns helbred eller behandling.
Babypleje af nyfødt fra top til tå
De første uger med en ny baby kan være både magiske og fyldt med spørgsmål, især når du står overfor alt det nye, der kræver din opmærksomhed – som hvordan du plejer de små ører, den sarte navle og den fine hovedbund.
I denne artikel får du enkle tips til, hvordan du kan tage dig af de små, sårbare områder med kærlighed og omtanke – fra din babys ører og hovedbund til babys negle og navle. Læs med, så du kan føle dig klar til at give din baby den bedste start på livet – fra top til tå.
Fontanellerne – babyens bløde pletter
Et spædbarns kranium er endnu ikke fuldt sammenvokset, men består af flere knogleplader, som kan skubbe sig lidt sammen under fødslen, når hovedet passerer igennem fødselskanalen. Mellem disse knogleplader er der nogle “bløde pletter,” også kendt som fontaneller. Barnet har seks fontaneller, og den største sidder midt på toppen af hovedet – ofte omtalt som “den bløde plet”.
Selvom fontanellerne føles bløde, er de beskyttet af en solid membran under huden, så du kan roligt og blidt tørre hovedbunden med en våd vaskeklud uden at skulle undgå de bløde pletter. Fontanellen på toppen af hovedet vokser sammen og lukker af sig selv, når barnet er omkring 1-1,5 år gammel (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Ørerne tørres forsigtigt
Når du tørrer babyens ører, skal du gøre det nænsomt. Brug en blød klud og undgå at bruge vatpinde, da trommehinden er sårbar og nemt kan beskadiges. Brug et lille hjørne af en klud til at tørre øret forsigtigt, så du holder området rent (kilde: Regionshospitalet Horsens).
Negle nulres af
De små negle på babyens fingre er ofte bløde og skal ikke klippes den første tid. I stedet kan du nænsomt nulre neglene af – klipning kan vente, da babyens hud vokser tæt under neglene og blodkarrene er lette at beskadige (kilde: Regionshospitalet Horsens). Når babyens negle er blevet lidt stærkere, kan de klippes forsigtigt med en lille saks. Klip neglene lige over, så de holdes korte og rene. For at gøre neglene helt sikre og undgå skarpe kanter, der kan rive barnet, kan du bruge en blød sandfil til forsigtigt at afrunde hjørnerne (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Navlen
Efter fødslen begynder navlen langsomt at falde af af sig selv. Det kan tage nogle dage, og det er helt normalt, hvis der er lidt lugt eller en smule væske eller blod fra navlen, mens den gradvist tørrer ind. Det er en naturlig del af helingsprocessen, så ingen grund til bekymring (kilde: Rigshospitalet).
Hvis navlen væsker lidt mere, eller hvis du synes, der er lidt lugt, kan du forsigtigt vaske den forsigtigt med lidt lunkent vand og en blød klud og uparfumeret sæbe én gang om dagen, hvis det er nødvendigt (kilde: Rigshospitalet). Det gør ikke ondt på din lille, da navlen ikke har nervetråde. Det bedste er dog at lade navlen være i fred, så den kan falde af, når den er klar (kilde: Regionshospitalet Horsens).
Sørg for, at den ikke dækkes af bleen, så den kan holdes tør, og lad den tørre helt naturligt ind. Ved sundhedsplejerskens første besøg kan I få al den hjælp og vejledning, I har brug for (kilde: Sundhedsstyrelsen). Typisk falder navlestumpen naturligt af inden for 5-10 dage, og nogle gange kan der komme en smule blod, men det er helt normalt (kilde: Regionshospitalet Horsens).
Øjnene
Når du kigger på din babys ansigt, måske fordybet i deres første dybe søvn, bemærker du måske, at øjenlågene er lidt hævede eller har små rester af “søvn” i kanterne. Det er helt normalt. Babys øjne er endnu ved at vænne sig til livet udenfor maven, og lidt skorpedannelse kan komme i de første dage.
Hvis der er lidt “søvn” i øjenkrogene, kan I forsigtigt tørre det af med en vatrondel dyppet i afkølet kogt vand – et til hvert øje, så eventuelle bakterier ikke flytter med. Ser I stadig lidt grønt eller gult pus omkring øjnene, eller er øjet rødt efter et halvt til et helt døgn, er det en god idé at ringe til lægen og få tjekket op på det (kilde: Rigshospitalet).
Arp
Arp er en helt normal og harmløs form for skæl, som mange babyer får i deres første måneder. Arp kan faktisk forebygges ganske enkelt. Prøv at massere babyens hovedbund blidt og grundigt hver dag – det kan være en hyggelig stund for jer begge. Brug gerne en tættekam bagefter til forsigtigt at rede håret igennem (kilde: Sundhedsstyrelsen).
Du kan genkende arp som fedtede, grålige, brunlige eller gullige skorper i hovedbunden, som dannes af hudens afstødte celler og talg. Selvom det kan se lidt voldsomt ud, er det ikke noget, der generer din baby.
Sådan fjerner du arp på en skånsom måde:
Kærlig pleje: Smør lidt babyolie på babyens hovedbund, og lad det virke natten over. En lille hue kan være praktisk, så olien ikke fedter sengen (kilde: Regionshospitalet Horsens). REMA 1000’s babyolie er fri for parfume, godkendt af Asthma Allergy Nordic og bærer Svanemærket, så du trygt kan pleje din babys sarte hud. Du kan finde REMA 1000’s Baby badeolie her.
Løsn flagerne: Red forsigtigt hovedbunden med en tættekam om morgenen for at løsne de tørre flager.
Ren og blød: Vask håret med en mild shampoo direkte, og skyl herefter grundigt med vand.
Gentag efter behov, og hold babyens hovedbund sund og blød (kilde: Regionshospitalet Horsens).
Hårpleje til de mindste
Hvis din baby kun har en smule hår på hovedet, behøver du slet ikke bruge sæbe eller shampoo. Tør hovedbunden forsigtigt med en fugtig klud, når du alligevel vasker resten af babyen. Er dit barn født med en fyldigere manke, kan du bruge en mild shampoo af og til – men de fleste gange er det nok bare at skylle håret med rent badevand – altså før dit barn når at tisse i vandet (kilde: Sundhedsstyrelsen).