BLIV KLAR TIL DAGPLEJE ELLER VUGGESTUESTART

Du og din baby har nu gået derhjemme og været sammen hele tiden i mange måneder. Måske bare jer to, eller måske har din partner også været på barsel. Men uanset, er det højst sandsynligt kun personer, som I alle sammen kender godt, som har været sammen med dit barn, når du ikke selv har været det.

Nu er dit barn blevet større og er klar til at møde nye legekammerater og nye voksne, og du er måske ved at være klar til at bruge hverdagen sammen med andre voksne igen. Uanset om du længes efter dit arbejde eller studie, eller om du godt kunne tage et par måneder mere derhjemme, så får du her en række råd til, hvordan du og baby bedst bliver klar til den nye hverdag i vuggestue eller dagpleje.

7 TIPS TIL AT BLIVE KLAR TIL DAGPLEJE ELLER VUGGESTUESTART

1. BESØG INSTITUTIONEN

Besøg den institutionen, hvor dit barn snart skal gå, og stil alle de spørgsmål, du overhovedet kan komme i tanke om. På den måde danner du dig et billede af det sted, hvor dit barn skal opholde sig, når barnet ikke er sammen med dig. Du lærer de mennesker at kende, som skal tage sig af dit barn, og du danner dig et indtryk af de dagligdagsrutiner, som dit barn bliver en del af, når den nye hverdag begynder.

En af de vigtigste ting for en god indkøring er, at du som forælder er tryg ved situationen. Når du er tryg, er det nemmere for barnet. Så brug tid på at vænne dig til tanken, og spørg om det, du er usikker på.

2. SÆT TID AF TIL INDKØRINGEN

Sæt god tid af til indkøring. Uanset om du selv står for indkøring, eller om du får hjælp fra din partner eller bedsteforældre. Hvis du/I kan mærke, at der er behov for det, så hent også gerne barnet tidligt. Giv helst ikke barnet for lange dage til at starte med, hvis det er muligt. På den måde er der større sandsynlighed for, at barnet stadig vil synes, at vuggestuen er et sjovt og spændende sted, og vil derfor have mere lyst til at blive afleveret igen næste dag.

3. HUSK AT PAKKE TING, SOM GØR BABY TRYG

Når dit barn starter, så tag barnets egen bamse med og også gerne dyne og pude, så barnet har et trygt og genkendeligt sted, det kan putte sig i de første dage og uger.

4. FORTÆL PÆDAGOGERNE OM DIT BARNS PERSONLIGHED

Hvordan trøster du bedst barnet, når det er ked af det? Er der særlige ting, barnet let bliver bange for eller vred over? Pædagogerne kender jo ikke barnet endnu, og det kan gøre overgangen lettere, hvis du fortæller pædagogerne om dit barn. Du er jo eksperten og har kendt barnet hele dets liv. MEN husk også, at det er ok, at pædagogerne ikke gør det samme, som I gør derhjemme – måske det faktisk viser sig, at det er nogle andre ting, der virker i vuggestuen eller dagplejen, end det, der virker derhjemme. Så er du urolig over, om de kan få dit barn til at sove, når du skal bruge timevis på at vandre over en helt bestemt type af brosten, for at dit barn kan sove? Det skal du ikke være! Pædagoger er eksperter i det, de gør, og har haft mange børn igennem. Ofte kan pædagoger ting, som ikke virker derhjemme.

5. FORBERED DIG

Spørg pædagogerne, hvad I selv skal have med. Forbered gerne tasken med alle tingene et par dage inden opstart, så du ikke står allerførste morgen, hvor I skal ud ad døren, og pludselig kommer i tanke om, at I skal have bleer og skiftetøj med.

6. SØRG FOR RO OMKRING INDKØRING

Sørg i det hele taget for at gøre de første dage så rolige som overhovedet muligt, så du ikke har en skarp bagkant, som fx et møde eller andet, der gør, at du skal skynde dig at sige farvel. Sørg for ro omkring opstarten for både dig og dit barn. Når du er rolig, er der en større sandsynlighed for, at dit barn også er det.

7. DET ER OKAY MED TÅRER

Når det så er sagt, er det de færreste, der kommer igennem indkøringen uden tårer – enten fra barnet eller forældrene. Og det er helt okay! Det er måske første gang, barnet er væk fra sine forældre i så lang tid. Det er kun tegn på en sund tilknytning, hvis baby bliver ked af det eller rækker ud efter dig og ikke har lyst til at sige farvel.

Omvendt kan det sagtens være, at barnet ikke bliver ked af det hverken den første dag eller den første uge, fordi det bare er så nyt og spændende alt sammen. Det nye legetøj og de nye legekammerater kan være tillokkende, men på et eller andet tidspunkt vil dit barn med stor sandsynlighed blive ked af det, når I skal sige farvel ved aflevering – og så bliver du måske også ked af det. Men husk, at det er en del af processen. Du kan evt. aftale med dagplejeren/institutionen, at du ringer, når du er kommet hjem eller på arbejde, så du kan høre, om dit barn er blevet glad igen. Ellers kan det være, du går og tænker over det resten af dagen – også selvom barnet sikkert sidder lykkeligt og leger med sine nye venner.