SÅDAN STØTTER DU BEDST DIT BARNS SELVSTÆNDIGHED

Det sidste år har primært handlet om at vænne sig til den nye forældrerolle og sørge for omsorg for dit lille barn. Men nu, hvor barnet er blevet 1 år, er der kommet nye boller på suppen – og de boller hedder blandt andet ’vil’ og ’selv’.

Dit barn er nemlig begyndt at opdage, at det er et selvstændigt individ, der ikke hænger sammen med dig. Naturligvis forstår dit barn det ikke endnu, men barnet ved, at det kan bevæge sig væk fra dig enten ved at gå eller kravle. Barnet kan også mærke, at det selv kan komme mad i munden eller modsat måske lukke munden og nægte at spise. Barnet har altså sin egen selvstændige vilje. Når I har både tid og overskud, kan du med fordel lade dit barn udforske den nye selvstændighed, så I begge bliver gode venner med den, og den ikke kun er en kilde til frustration.

Her er en række råd, som du kan lade dig inspirere dig af.

1. LYT TIL DIG SELV

Der er mange forskellige opdragelseseksperter, og det er en god idé at søge råd og vejledning hos både venner, familie og eksperter, når du står i en situation, hvor du er i tvivl om, hvad der er bedst. Men husk, at det er dig, der ved mest om dit eget barn og derfor i sidste ende kan vurdere, hvad der er bedst for netop dit barn og jeres familie.

2. VÆR FLEKSIBEL

Bedst som du synes, at nu har du virkelig styr på det der med at være forælder, vil dit barn udvikle sig - så vær åben over for at ændre holdning til børneopdragelse og principper undervejs. Det betyder ikke, at du skal kaste alt over bord, men vær fleksibel, så du og dit barn trives bedst muligt.

3. GIV BARNET PLADS

Når der er tid til det, så lad barnet selv afprøve sin selvstændighed. Hvis dit barn gerne vil skubbe klapvognen selv, så lad den lille gøre det på vejen hjem om eftermiddagen i stedet for om morgenen, hvor I måske har travlt. Lad barnet spise selv de aftener, hvor aftensmaden er færdig i god tid, og I ikke begge er sultne og overtrætte.

4. GØR DIT HJEM BØRNESIKKERT

Når du ved, at de store knive står på en høj hylde, og køkkenlågerne ikke kan åbnes, så kan du bedre lade den lille udforske jeres hjem, uden at du konstant skal have et vågent øje på hver finger. Det gør alting meget lettere for dig selv og sjovere for dit barn.

5. VÆR OPMUNTRENDE

Fortæl dit barn med opmuntrende ord og et glad ansigt, ’’Du kan godt!’’, når den lille tager sine første vaklende skridt eller prøver at kravle op på det nederste trin.

6. SÆT GRÆNSER

Sig fra, mens legen er god. Sommetider er der bare hverken overskud eller tid til at barnet kan få sin vilje, og det er kun dig som den voksne, der kan vurdere, hvornår det er. Sig fra med en bestemt tone, men uden at være vred eller bebrejdende. På den måde ved barnet, at du mener det, og vil lettere acceptere dit nej, så undgår du også lange og opslidende diskussioner.