SÅDAN STØTTER DU DIT BARNS SELVSTÆNDIGHED
Vi vil gerne have, at vores barn bliver et selvstændigt individ, der selv kan en masse – bare ikke lige nu! Sådan er der i al fald mange af os, der har det. For i starten tager det meget længere tid, når barnet selv vil tage sko på, og det kan være svært at finde tid til i en travl hverdag.
Derfor får du her et par tips til, hvordan du kan støtte dit barns selvstændighed på måder, der ikke driver dig til vanvid og på tidspunkter, hvor der er ro til det.
1. GÅ I KØKKENET SAMMEN, NÅR I HAR GOD TID
Køkkenet er et godt sted for dit barn at udforske sin selvstændighed i trygge rammer. Du er lige ved siden af og kan træde til, når mælken pludselig ikke lander i skålen. Barnet kan se resultatet af sine anstrengelser i form af lækre boller eller en dejlig kage, som det endda kan glæde resten af familien med.
2. GÅ UDENFOR SAMMEN OG PRØV KROPPEN AF
Forsøg at gå på line på en træstamme, løb så hurtigt I kan hen til næste fortovshjørne, hop på ét ben og prøv at sætte fingeren på næsen med lukkede øjne. Uanset, hvordan I godt kan lide at bevæge jer, så giver det masser af selvtillid og tro på egne evner, når man mærker, at ens krop duer til noget.
3. LAV KREATIVE AKTIVITETER SAMMEN
Når I laver kartoffeltryk eller sætter perler på en snor, får barnet mulighed for at øve sin finmotorik, og du kan hjælpe, når frustrationen melder sig.
4. OPFORDR DIT BARN TIL AT SØRGE FOR SIG SELV VED MÅLTIDER
Lad den lille selv hælde vand op i sit glas fra en lille kande, der ikke er alt for fuld. Lad den lille prøve selv at smøre smør på brødet og hælde havregryn i skålen. Du kan evt. tilpasse udfordringen, så dit barn kan klare den. I stedet for at skulle hælde havregryn direkte fra den store pose med havregryn, kan du hælde havregryn op i en skål, som du stiller på bordet med en ske. Så kan barnet tage havregryn over i sin egen skål med skeen og vil alligevel opnå følelsen af, at det kan klare sig selv.
5. TIMING ER ALT!
Det er ikke tirsdag aften efter en tur i svømmehallen, at dit barn er klar til at prøve noget nyt, eller du har tålmodighed til at hjælpe og opmuntre. Vent hellere, til I begge har overskud og giv jer så i kast med øvelserne sammen.
6. HUSK: HJÆLP DIT BARN, NÅR DET BLIVER SVÆRT
Når den lille prøver selv, men endnu ikke er særlig øvet, vil det ramme et punkt, hvor barnet ikke længere kan eller vil selv, og så støtter du ved, at sætte dig sammen med barnet og vise, hvordan man gør. Fortæl barnet, at det er flot at det prøvede, og at det blot kræver lidt mere øvelse. Måske barnet får lyst til at prøve igen.