SÅDAN SMØRER DU EN MADPAKKE, DER BLIVER SPIST OP

Laver du madpakke til dit barn? Det er meget forskelligt fra institution til institution, om måltiderne bliver serveret, eller om man selv skal sørge for at give barnet madpakke med. Uanset, om du smører madpakke i hverdagen eller ej, så tager I sikkert af og til på tur med madpakke.

Her får du tips til lækre madpakker. Det er ikke, fordi vi mener, at ambitionsniveauet bør være tårnhøjt, men madpakken bliver bare mere indbydende, hvis det varierer lidt, hvad der ligger i den.

Til de dage, hvor overskuddet ikke rækker til mere end en flad klapsammen, får du her inspiration til lækre snacks, som kan pifte madpakken lidt op.

FIND LÆKRE SNACKS TIL MADPAKKEN HER

TIPS TIL EN LÆKKER MADPAKKE

1. LAV FLERE "RETTER"

En rugbrødsmad, lidt grønt (fx en gulerod og en skive agurk), en lille håndfuld nødder og tørret frugt til ’dessert’ og noget, der knaser (fx små knækbrødshapsere). Så er madpakken et hit!

Det tager ikke lang tid at lægge de ekstra ting i madpakken, når du har smurt rugbrødsmaden, men det gør madpakken til et helt lille måltid med flere ’retter’. Giv bare ikke for mange hapsere med, for så bliver de måske spist i stedet for maden.

2. TILFØJ LIDT LÆKKERT INDIMELLEM

Bag af og til små pizzasnegle eller pølsehorn, eller steg små frikadeller og frys dem ned enkeltvis. På den måde kan du let tø bare en enkelt op og give med i madpakken. Du kan også købe små frosne pølsehorn, og minifrikadeller, hvis tiden ikke er til hjemmebag.

3. HVAD KAN DU LIDE AT FÅ MED?

Spørg dit barn, hvad det godt kan lide at få med. For børn er det mindst tusinde år siden, de har spist frokost, når de kommer hjem om eftermiddagen, og derfor er det ikke alle børn, der får fortalt dig, hvad de egentlig synes om deres madpakke - så husk af og til at spørge dem selv. Når de får noget med, de godt kan lide, bliver maden nemlig spist, og der er ikke noget så motiverende for opgaven med at smøre madpakke, som en tom madkasse i slutningen af dagen.

4. TÆNK OVER, HVORDAN MADPAKKEN SER UD, NÅR DEN BLIVER ÅBNET

Husk at pakke de ting ind, som let går i stykker eller ’smitter af’ på de andre stykker mad. Knækbrød kan fx let smuldre eller blive blødt, hvis det ligger sammen med de skyllede gulerødder. Slå et stykke madpakkepapir omkring, så guleroden og agurken ikke er dækket af krummer, og knækbrødet rent faktisk knækker, når det er frokosttid. Eller køb en madkasse med rum, og brug genanvendelige plastbøtter til rosiner, vindruer osv.

5. LÆG EN ’NOTE’ MED I MADKASSEN

Selvom dit barn ikke kan læse, kan du tegne et lille hjerte eller et sjovt dyr eller bare sætte et klistermærke på en lille seddel og lægge med. På den måde ved dit barn, at du sender en lille tanke.

OPSKRIFT PÅ MINIFRIKADELLER

DET SKAL DU BRUGE

  • 500 g hakket kalv/flæsk

  • 25 g hvedemel

  • 25 g fine havregryn

  • 1 æg

  • 0,5 løg, finthakket

  • 1 dl mælk

  • Rosmarin

  • Salt/peber

  • Smør til stegning

SÅDAN GØR DU

  1. Rør farsen sammen og sæt den på køl, mens du varmer panden op.

  2. Smelt smør og sæt frikadellerne på panden med teskeer.

  3. Steg dem og vend dem undervejs, så de er næsten helt runde.

  4. Frys dem ned i portioner på tre minifrikadeller, eller hvor mange du tror, at dit barn kan spise. Og tag dem så ud af fryseren aftenen inden, du vil give dem med i madpakken.

  5. Giv et godt stykke brød med sammen med frikadellerne, et par cherrytomater og et stykke lækker ost, og så har dit barn et skønt måltid at glæde sig til.

FIND OGSÅ OPSKRIFTEN PÅ HJEMMESIDEN HER