FÅ MERE GRØNT IND I FAMILIENS KOST
En del af os begynder at tænke mere over, hvad vi spiser, når der også er en lille, der spiser med. Allerede når vi er gravide, bliver vi anbefalet og frarådet bestemte madvarer, og det samme gælder, når barnet er kommet til verden og selv begynder at spise. Af og til kan det ærligt talt godt være lidt forvirrende, ikke?
Vi anbefaler altid, at du følger de officielle kostråd. Og da de gældende kostråd i stigende grad peger mod den grønne del af madpyramiden, vil vi gerne give dig et par tips til, hvordan du på en nem måde, får flere grøntsager ind i din hverdag.
Mange danskere bevæger sig i disse år mod en mere plantebaseret kost. Dels for at spare på kødet, der er mere belastende end grønt for både pengepungen og klimaet, og dels for at få flere grøntsager i kroppen. Grønt er nemlig godt! Det indeholder en masse gavnlig næring, som kroppen trives godt med, og det er mættende, klimavenligt, billigt og så smager det dejligt.
NEMME TIPS TIL AT GØRE DIN MAD LIDT GRØNNERE
1. SPIS BRØD TIL – MED GRØNTSAGER I!
Når du bager, så riv lidt gulerod, courgette eller pastinak i dejen. Du kan også tilsætte spinat, som giver flotte grønne boller og pandekager. Eller lidt bagt græskar, så dejen bliver både sødlig og flot orange.
2. GØR DET TIL EN VANE
Gør det til en vane at starte dagen med lidt grønt – eller blåt eller rødt, alt efter hvad du foretrækker. Kom en håndfuld bær på dine havregryn med mælk, eller hvis du synes, at det er både dyrt og besværligt, så drys et par mandler eller lidt sesamfrø over i stedet. Frø, kerner og nødder kommer alle sammen fra planter, og selvom de ikke er grøntsager, beriger de stadig din kost og krop med flere plantebaserede råvarer.
3. PUT LIDT EKSTRA GRØNT I
Riv gulerødder og courgetter og kom i kødsovsen, evt. sammen med fintsnittet spidskål og palmekål.
4. TØM KØLESKABET OG LAV SUPPE
Lav suppe af de grøntsager, der ligger i køleskabets grøntskuffe som er ved at blive slatne. Suppe er en taknemmelig ret til stort set alle grøntsager. Hak grøntsagerne i grove stykker. Kog og blend derefter med lidt af kogevandet og evt. fløde. Servér med krydderurter og græskarkerner, og et godt stykke brød.
5. LAV EN HURTIG GRØN TOPPING
Lav en grøn topping, som du kan servere til stort set alle retter i denne uge. Snit et lille rødkål, blomkålshoved eller anden kål fint. Pak i en plastbeholder, evt. med et stykke fugtig køkkenrulle over, og sæt i køleskabet. Tag et par skefulde op hver aften og bland med god olivenolie, salt og peber og servér som grøn topping. Når du har spist det hele i løbet af et par aftener, kan du servere sesamfrø og solsikkekerner som plante-topping til resten af ugens måltider, og vupti har du fået flere planter indenbords i denne uge, end du fik i sidste.
6. LAV PESTO AF TRÆTTE KRYDDERURTER OG BLADGRØNTSAGER
Smid de slatne krydderurter i blenderen med pinjekerner, mandler eller andre nødder samt en god skefuld olivenolie, lidt salt og gerne et par drys parmesan eller anden hård ost. Det smager skønt, og du kan variere smagen alt efter, hvilke krydderurter du kommer i. Brug også gerne de grønne blade fra selleri, spinat og rucola etc. Servér som en grøn sovs eller i stedet for ketchup. Mums!