SÅDAN STØTTER DU DIT BARN, NÅR DET ER TID TIL AT BLIVE AFLEVERET I BØRNEHAVEN

I Danmark går størstedelen af børn i børnehave fra 3-års alderen, og det kan godt kræve lidt tilvænning at omstille sig til nye børn og voksne – og nye rutiner. For når man starter i børnehave, går man fra at være blandt de ældste og mest erfarne i vuggestuen eller dagplejen til at være en af de alleryngste og samtidig også helt ny. Man er ganske enkelt nybegynder på alle områder. Hvornår spiser vi frokost? Hvor er toiletterne? Og hvordan leger de nye børn sammen? Derfor kan der også være perioder, hvor det er lidt sværere at sige farvel og slippe mor eller fars trygge og velkendte favn, når det er tid til at blive afleveret i børnehaven.

Vi har samlet en række råd til dig om, hvordan du støtter dit barn gennem afskeden.

1. INDFØR ET AFSKEDSRITUAL

Det kan være en god idé at indføre et lille afskedsritual, når du afleverer, hvis dit barn har svært ved at sige farvel. Giv fx dit barn et kort, men tæt kram. Hvis du holder det i flere minutter, vil det sandsynligvis have lyst til at blive i din favn og have sværere ved at sige farvel - men lad barnet mærke, at du glæder dig til, at I ses igen. Kys evt. barnet - gerne på samme måde hver dag. Fx et kys på munden og ét på hvert øre, og gå så derefter. I kan aftale, at du kigger tilbage og vinker, lige inden du går ud ad døren, eller vinker til barnet ved et vindue, når du er kommet ud på gaden.

Samme gentagelser hver dag over tid, vil hjælpe barnet til at give slip på dig uden at frygte, at du ikke kommer tilbage, eller at det ikke vil kunne klare adskillelsen. Undlad at sige, at du vil savne dit barn, for det vil være sværere for barnet at lade dig gå, hvis barnet mistænker, at du vil være ked af det, mens I er adskilt. I stedet kan det være en idé at sige, at du glæder dig, til I ses igen om eftermiddagen.

2. HUSK EN SNACK OG ET TRANSPORTMIDDEL, NÅR DU HENTER

At starte nyt kræver stort overskud, for man bruger masser af energi på at lære alt det nye at kende - uanset om man er stor eller lille. Derfor kan det være en god idé at have lidt gode snacks i lommen, når du henter, for det er med al sandsynlighed en træt lille én, du skal have med hjem. Du kan også med fordel tage cyklen, klapvognen, bilen eller et andet transportmiddel med i starten. Selvom I måske bor i nærheden af børnehaven, kan de små ben godt være trætte, når hele dagen er gået med at lære nyt, og derfor kan det være en god idé med et transportmiddel, der giver en lille pause på vejen hjem.

3. FÅ HJÆLP I HVERDAGEN

Så er der mere tid og overskud til hyggelige stunder. Når én i familien bruger ekstra meget energi i en periode - hvad end det er dit barn, der starter ny institution eller dig, der starter nyt arbejde - så er der brug for mest mulig ro i hverdagen, så batterierne kan blive genopladet til dagen efter. Derfor kan det være en god idé at tage imod al den hjælp, du kan få, så I kan bruge tiden på at være sammen og hygge jer (eller bare have mest muligt overskud til råbeture og korte lunter). Du kan fx få dine REMA 1000-varer leveret til døren.

LÆS MERE HER

4. HAV TÅLMODIGHED

Sommetider er det så fedt med alt det nye, at de første tre måneder går som en leg, og så får barnet lige pludselig en svær periode et halvt år efter børnehavestarten. Eller omvendt! Børn er forskellige og det samme er børnehavestarten, så forsøg at lade være med at kigge for meget på, hvor hurtigt eller langsomt det gik for naboens barn.