AKAVEDE SITUATIONER
Kender du det? Dit barn peger på én i supermarkedet, som barnet synes ser anderledes ud eller opfører sig på en anden måde, end barnet er vant til. Hvis det ikke er sket endnu, vil du nok komme til at opleve det på et tidspunkt. Når det sker så husk, at barnet ikke gør det for at være ondskabsfuld, men fordi dit barn er blevet så stort, at det er begyndt at se sammenhænge. Det betyder også, at barnet lægger mærke til, når noget stikker lidt ud og er anderledes, end det plejer at være. Og samtidig forstår barnet ikke, at det kan være sårende for andre, hvis barnet peger eller taler højt om dem.
Læs med nedenfor, hvis du også gerne vil være klædt på til akavede situationer.
1. TRÆK VEJRET HELT NED I MAVEN
Husk meddelelsen i flyet: Tag din egen iltmaske på først. Hvis du kan mærke, at du bliver pinlig eller vred over situationen, så træk lige vejret helt ned i maven, inden du siger noget.
2. SKÆLD IKKE BARNET UD
Barnet gør det ikke for at være ondskabsfuld, hverken mod den barnet peger på eller mod dig. Barnet bliver simpelthen opmærksom på noget, det ikke forstår, og beder dig derfor om at forklare, hvad det er, det ser. Måske dit barn aldrig har set en person, der sidder i kørestol før, og derfor gerne vil vide, hvad det er, og hvorfor personen sidder i sådan én.
3. FORTÆL BARNET, AT FOLK ER FORSKELLIGE
Sig fx ’Hvis man sidder i kørestol, er det fordi, man har svært ved at gå,’ og hvis barnet er lidt ældre, kan du tilføje, at det kan der være mange forskellige grunde til.
4. VIS, HVORDAN MAN ER RESPEKTFULD OVERFOR ANDRE
Hvis den person, dit barn har peget på eller spurgt om, er inden for hørevidde og har hørt spørgsmålet, så smil til personen. Tving ikke dit barn til at sige undskyld. Barnet er bare nysgerrigt. Indled evt. selv en afslappet samtale med personen. Hvis vedkommende ikke har hørt eller set det, kan du sige til barnet, at du gerne vil fortælle mere om, hvorfor man sidder i kørestol, når I kommer hjem, men at man ikke skal tale om andre, mens de er til stede.
5. FORKLAR, NÅR I KOMMER HJEM ELLER LIDT VÆK
Når I er kommet ud af butikken, så sig fx: ’Kan du huske derinde i forretningen, hvor du pegede på hende i kørestolen og spurgte, hvorfor hun sad i sådan én? Jeg vil gerne have, at du ikke peger en anden gang. Det gør folk kede af det, hvis man peger på dem eller taler om dem, mens de er til stede. Men du må altid gerne spørge mig, hvis der er noget, du ikke forstår. Nu skal du høre nogle af årsagerne til, at man kan have brug for at sidde i kørestol…’
6. VÆR TÅLMODIG
Dit barn er endnu ikke så stort, og vil med al sandsynlighed have brug for, at du siger flere gange, at man ikke skal pege eller tale højt om folk. I takt med at barnet bliver ældre, kan I tale om, at det kan gøre én ked af det, hvis man føler sig anderledes eller udenfor, og at det derfor er mest betænksomt ikke at tale alt for højt om det, mens personen er til stede.